< Terug naar overzicht

Onvoldoende kwaliteit door personeelstekort in Nederland

Verbeteringen in kwaliteit van patiëntenzorg stagneren door gebrek aan medewerkers en communicatie tussen management en medewerkers. Dat signaleert Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN), een Nederlandse beroepsvereniging van zorgprofessionals.

Verzorgenden en verpleegkundigen werkzaam in verpleeg- en verzorgingshuizen zitten in een onmogelijke positie. Zij worden dagelijks gemangeld tussen een steeds hogere werkdruk en tekorten aan collega’s en een vergrijzende bevolking die langer leeft en steeds complexere zorg vraagt. Een recent rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over verpleeghuiszorg laat verbeteringen zien, maar toont tegelijk aan dat verbeteringen in de kwaliteit van de patiëntenzorg in veel instellingen stagneren bij de uitvoering. Juist in de dagelijkse zorg aan bewoners is die vooruitgang nog maar mondjesmaat zichtbaar.

Volgens V&VN ontberen verzorgenden en verpleegkundigen vaak de faciliteiten, de communicatie en de scholing om nieuwe werkwijzen en verbeteracties uit te voeren. De beroepsvereniging pleit voor tijd en ruimte voor opleidingen, investeringen in die opleidingen en in de werkomstandigheden van de medewerkers. Ook het management speelt volgens hen een cruciale rol bij het faciliteren en stimuleren van medewerkers om kwaliteitsverbeteringen in de verpleeg- en verzorgingshuizen uit te voeren.


Bron: Nursing

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen