< Terug naar overzicht

Ontslagkosten voor bedienden omlaag, voor arbeiders omhoog

Een bediende ontslaan wordt met het nieuwe eenheidsstatuut gemiddeld 30 tot 40% goedkoper. Arbeiders ontslaan wordt dan weer drie tot veer keer duurder.

Dat blijkt uit een studie van het advocatenkantoor Laga. Jarenlang was België na Italië het duurste Europees land om bedienden te ontslaan. Het eenheidsstatuut voor bedienden en arbeiders brengt daar verandering in. Niettemin liggen de ontslagkosten nog steeds hoger dan in de buurlanden Frankrijk, Nederland en Duitsland.

Door de harmonisering van de ontslagtermijnen van arbeiders en bedienden zakken de ontslagkosten tot een niveau dat elders in West-Europa gangbaar is. Een bediende ontslaan wordt gemiddeld 30 tot 40% goedkoper.

Lagere bedienden, die minder verdienen dan 32.254 euro per jaar, hadden tot de jaarwisseling recht bij ontslag op drie maanden opzeg per begonnen schijf van vijf jaar anciënniteit. Hogere bedienden kregen een opzeg tussen de 1,1 en 1,3 maand per jaar anciënniteit. Het eenheidsstatuut werkt deze verschillen weg. Er blijft nu slechts één systeem over.

De nieuwe ontslagtermijnen zijn vergelijkbaar met wat een lagere bediende tot voor de jaarwisseling kreeg. In de praktijk betekent dit dat de hogere bedienden moeten inleveren. Een ontslag van een hogere bediende kost nu minder aan de werkgever.

Arbeiders
Het wordt wel drie tot vier keer duurder om arbeiders te ontslaan. Voor hen gelden voortaan langere opzegtermijnen. In de nieuwe regeling worden de opzegtermijnen voor arbeiders opgetrokken naar 62 dagen, in plaats van de 35 dagen voor arbeiders met minder van vijf jaar anciënniteit. Arbeiders met meer dan 20 jaar op de teller, kregen tot voor kort 112 dagen opzeg.

Werkgevers zullen in eerste instantie niet zo veel merken van de hervorming. Het zal immers enkele jaren duren vooraleer werknemers volledig in het nieuwe systeem belanden. De opgebouwde opzegrechten tot 31 december 2013 blijven immers behouden. Zolang bedienden hun langere opzegtermijnen uit het verleden met zich meedragen, zullen de totale ontslagkosten hoger liggen dan de rangschikking laat uitschijnen.

Voor bedrijven met veel arbeiders geldt dan weer het omgekeerde. Doordat arbeiders voortaan ontslagrechten opbouwen in het voor hen gullere nieuwe systeem, zullen werkgevers de ontslagkosten geleidelijk zien oplopen.

Bron: De Tijd

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen