< Terug naar overzicht

Ontslag leidt tot meer geweld- en vermogensdelicten

Ontslagen worden is niet alleen een persoonlijk drama, het leidt ook tot meer criminaliteit. Economisten van de Case Western Reserve University vonden een oorzakelijk verband tussen individueel onvrijwillig ontslag en een toename van crimineel gedrag, toch bij mannen.

Gedwongen ontslagen leiden tot een toename van criminele aanklachten tegen ontslagen werknemers. Meer specifiek zagen de onderzoekers vooral een toename van gewelddelicten en van drugs- en alcohol-gebonden misdrijven tijdens weekdagen, veel meer dan tijdens het weekend. Daarnaast dalen de toekomstige inkomsten van de ontslagenen en hun kansen om voltijds te kunnen werken.

In het jaar volgend op een onvrijwillig ontslag steeg het aantal aanklachten wegens criminaliteit met 20 procent en deze voor vermogensdelicten met 60 procent. Ook steeg het aantal aanklachten voor zware verkeersovertredingen, gewelddelicten en alcohol- en drug-gebonden delicten – allemaal tijdens weekdagen – dramatisch. Verder bleek dat ontslagen werknemers het jaar erna hun inkomsten met 10 tot 15 procent zagen dalen.

De onderzoekers benadrukken dat ontslagen werknemers niet zozeer in de criminaliteit hun toevlucht zoeken om zo hun inkomen op te krikken, maar wijzen op het belang van werk voor de psychische gezondheid van mensen. Zo heeft onvrijwillig ontslag een verstorend effect op iemands dagelijkse routine. Ze zien in het causaal verband tussen ontslag en meer crimineel gedrag tijdens weekdagen een bevestiging van het belang van psychologische factoren zoals stress, zelfcontrole, financiële zorgen en frustratie en het stellen van contraproductief gedrag.

De bevindingen zijn des te opvallender omdat het onderzoek gebaseerd is op gegevens van een miljoen Noorse werknemers tussen 18 en 40 jaar oud. Van hen werden er 84.000 ontslagen. De steekproef werd gedurende 15 jaar opgevolgd. De onderzoekers vermoeden dat de link tussen ontslagen worden en criminaliteit in de VS wellicht nog groter is, omdat Noorse werknemers op een sociaal vangnet kunnen rekenen bij ontslag, wat niet het geval is bij ontslagen Amerikaanse werknemers. Wegens een gebrek aan cijfermateriaal kunnen ze deze bevinding echter niet hard maken.

Om af te sluiten: de steekproef bestond enkel uit mannen omdat te weinig vrouwen in de criminaliteit belandden…

Bron: Case Western Reserve University/phys.org

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen