< Terug naar overzicht

Onkelinx wil numerus clausus versoepelen

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil de numerus clausus voor toekomstige artsen versoepelen. Zo wil ze het huidige tekort aan huisartsen oplossen.

De numerus clausus werd ingevoerd in 2004. Daardoor kregen jaarlijks slechts 700 studenten een Riziv-nummer, dat nodig is om het beroep van arts effectief uit te oefenen. Maar de voorbije jaren is er een tekort aan dokters ontstaan, vooral dan aan huisartsen. Onkelinx wil nu met een Koninklijk Besluit een eind maken aan de huidige numerus clausus. Daardoor zouden 1100 studenten zonder Riziv-nummer toch zo’n licentie krijgen. Dit verhaal heeft echter een communautair kantje. Van de artsenstudenten zonder Riziv-nummer is het merendeel Franstalig: 700 tegenover 500 Vlaamse studenten. Onkelinx wil in elk geval wel nog overleggen met haar Vlaamse en Waalse collega’s.

De reacties op dit bericht zijn uiteenlopend. Volgens professor Jan De Maeseneer van de Universiteit Gent is het versoepelen van de numerus clausus geen oplossing voor het tekort aan huisartsen. Volgens hem is de maatregel vooral bedoeld om het teveel aan studenten geneeskunde in Wallonië te regulariseren. De Maeseneer pleit voor een discussie over het aantal artsen en wat zij moeten doen.

Roland Lemye, de voorzitter van de Belgische Vereniging van Artsensyndicaten, noemt de beslissing van Onkelinx een stap in de goede richting. Volgens Lemye zal er onvermijdelijk een tekort aan dokters komen. “Jongere dokters willen steeds minder werken. Bovendien evolueert de relatie dokter-patiënt. Patiënten willen dat artsen hen meer uitleg verschaffen en ook de administratieve verplichtingen nemen toe.”

“België heeft na Griekenland het hoogste aantal artsen per 1000 inwoners in de Europese Unie”, zegt het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen. Volgens het SVH is er vooral sprake van een blijvende groei aan overtollige specialisten. Het pleit voor een numerus fixus, waarbij strikt wordt toegezien op de invulling van de verschillende specialiteiten.


Bron: www.deredactie.be

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen