< Terug naar overzicht

Onderzoek: vakantiegevoel verdwijnt zeer snel

Vakantie is van groot belang om te herstellen van dagelijkse werkstress. Maar het effect van weldoend effect van vakantie is van korte duur. Of we nu kort of lang op vakantie zijn geweest, eenmaal weer aan het werk, is het vakantiegevoel snel verdwenen.

Dat blijkt uit onderzoek waarop arbeids- en organisatiepsychologe Jessica de Bloom promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

“Vakantie is een krachtig middel om te herstellen van het werk”, zegt Jessica de Bloom. “Ondanks het feit dat de effecten van korte duur zijn, kunnen er positieve veranderingen optreden in stemming en welzijn, die wellicht een buffer vormen tegen toekomstige stressoren. Een vakantie helpt mensen om afstand te nemen van de dagelijkse beslommeringen en om zaken in perspectief te zien.”

De Bloom constateerde in één van haar onderzoeken dat werknemers tijdens vakantie meer tijd besteden aan gesprekken met hun partner dan daarbuiten, dat ze de kwaliteit van de gesprekken ook positiever beoordeelden dan voor de vakantie, en dat dit samenhangt met een betere gezondheid en welbevinden tijdens en na de vakantie.

Overigens bleek dat niet één bepaalde vakantie-activiteit herstelbevorderend werkt, maar dat het er vooral om gaat dat mensen plezier beleven aan hun vakantie-activiteiten, zich ontspannen, mentaal afstand nemen van hun dagelijkse werk en zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd besteden tijdens vakantie.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen