< Terug naar overzicht

Ondernemingsraad voortaan vanaf 50 werknemers?

Ondernemingen die gewoonlijk minstens 100 werknemers tewerkstellen, moeten een ondernemingsraad oprichten. In de media verschenen berichten over het voornemen van federaal minister van Werk Peter Vanvelthoven om dit voortaan uit te breiden tot ondernemingen van 50 werknemers.

Aanleiding hiervoor is een advies van de Raad van State, waarin deze instantie twijfels uit over de wettelijkheid van de drempel op 100 werknemers. Het gaat over een advies waarvan de uitvoering nog alle kanten uit kan en niet om een vernietiging van de huidige reglementering zoals in de kranten vermeld.


Er wordt verwezen naar een Europese Richtlijn, die de EU-lidstaten verplicht in hun wetgeving sociaal overleg in kmo's te organiseren. Wat precies de draagwijdte van die richtlijn is, blijft echter omstreden. Zo is niet duidelijk op welke ondernemingen de Richtlijn in België moet toegepast worden. België heeft tot nu toe niets ondernomen en moet zich hiervoor verantwoorden bij het Europees Hof van Justitie. Ook op dit punt kan het nog alle kanten uit: Europa vraagt aan België gewoon tekst en uitleg. De komende weken wordt hierover nog druk overlegd tussen regering en sociale partners.


Voor meer duiding, klik hier www.sdworx.be/socialeverkiezingen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen