< Terug naar overzicht

Onderhandelingen over herenakkoord afgesprongen

De onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers over een actualisering van het herenakkoord, waarin de sociale partners afspraken maken over het stakingsrecht, zijn afgesprongen.

Vakbonden en werkgevers zaten al enkele weken, in alle discretie, samen over een nieuw herenakkoord. Het vorige akkoord dateerde van 2002 en was aan vernieuwing toe. Concrete aanleiding voor de hernieuwde gesprekken waren vakbondsacties in oktober vorig jaar. Een chirurg geraakte door een wegblokkade niet tijdig in het ziekenhuis voor een dringende operatie, waardoor een patiënt overleed.

Naast de wegblokkades werd onder andere bekeken of industrieterreinen mogen worden geblokkeerd tijdens acties, of vliegende stakingsposten mogen worden opgericht en of werkgevers eenzijdige verzoekschriften mogen indienen om stakingen te breken.

Om 17 uur dinsdagavond werden de onderhandelingen voortgezet, maar om iets voor 19 uur gingen de partijen alweer uit elkaar. Of er de komende dagen nog bijeenkomsten gepland zijn, of er gekeken wordt richting de regering voor bemiddeling, is nog niet duidelijk.

Werkgevers wilden aanspreekpersoon bij acties

De werkgevers wijzen in een reactie nog eens op het belang van duidelijke regels rond het stakingsrecht. “Het ontbreken van een zekere omkadering doet immers de indruk ontstaan dat veel gepermitteerd is. Dat klopt niet. Geen enkele internationale overeenkomst geeft aan dat je wegen of industriezones mag afzetten, treinsporen kan blokkeren, overgaan tot gijzelingen en bedreigingen, werknemers mag verbieden om te werken of anderen in gevaar mag brengen met eventuele acties. De werkgevers vonden het dan ook een positief signaal dat de vakbonden de spelregels van het stakingsrecht wilden herbekijken”, klinkt het bij het VBO en Unizo.

De werkgevers wilden voor elke actie een aanspreekpunt - zoals de ‘verantwoordelijke uitgever' bij publicaties. Die vakbondspersoon, en zijn organisatie, staan dan in voor een correct verloop van de actie en kunnen aangesproken worden bij onwettelijkheden of ontsporingen.

Unizo doet oproep aan regering

“Er gaat bijna geen week voorbij of een bedrijf wordt geconfronteerd met onwettige toestanden naar aanleiding van een actie”, klaagt Unizo-toman Van Eetvelt tegenover Belga. De Unizo-topman wil nu dat de regering “heel duidelijk omschrijft wat kan en wat niet kan én ook duidelijk maakt dat er een aansprakelijkheid is voor mensen die dergelijke zaken organiseren.”

Bron: De Standaard (standaard.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen