< Terug naar overzicht

Ondanks social distancing toch goede sfeer op kantoor

Bijna zeven op tien werknemers beseffen door het verplichte thuiswerk hoe belangrijk het contact met collega’s is voor hun motivatie en werkplezier. Een derde blijft na de lockdown toch liever thuiswerken. Bijna de helft van de werknemers die terug op kantoor werken vindt de grotere afstand eerder een zegen dan een vloek.

Twee op drie werknemers misten tijdens de lockdown en het verplichte thuiswerk hun collega’s en de sfeer op de werkvloer. Dat leert een bevraging van Tempo-Team bij een representatieve steekproef van 650 werkende Belgen. Tijdens het thuiswerken miste bijna de helft ook een duidelijke scheiding tussen werk en privé en het comfort dat hun bedrijfswerkplek biedt. Ruim een derde miste zelfs zijn baas en de files van en naar het werk.

Een derde blijft, ook na de lockdown, liever thuis werken omdat dit meer vrijheid biedt om de werkdag zelf in te delen. De helft van de thuiswerkers zegt ook productiever te zijn dan op kantoor. Bij werknemers die op kantoor aan de slag zijn, is dit omgekeerd. Van hen zeggen bijna twee op de drie productiever te zijn dan thuis.

De helft van de werkenden gelooft dat werken nooit meer wordt zoals voor de coronacrisis. Dit ‘nieuwe normaal’ op de werkvloer in combinatie met werkonzekerheid vraagt heel wat aanpassingsbereidheid en weerbaarheid. Bijna iedereen (90 procent) is het erover eens dat het overwinnen van de economische crisis, net zoals bij het coronavirus, alleen kan lukken met een optimistische ingesteldheid.

Bijna de helft van de respondenten vindt de grotere afstand tussen werkplekken in landschapskantoren meer als een zegen dan als een vloek. Dat zorgt ervoor dat het rustiger is. Maar toch doet dit niets af van de werksfeer. Twee op drie signaleren dat ze ondanks de social distancing nog altijd gezellig kunnen babbelen, pauzeren en plezier maken met hun collega’s.

Een kwart is er echter niet gerust in dat de coronamaatregelen goed nageleefd worden. Van zij die nog thuis werken, maakt 30 procent zich daar zorgen over. Bij wie reeds terug op de werkvloer is, is dat 20 procent. De helft van degenen die nog thuis werken, wil zijn terugkeer naar het bedrijf dan ook nog zo lang mogelijk uitstellen.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen