< Terug naar overzicht

Onbetaald overwerk is de norm

Van de Belgische deelnemers aan een rondvraag die geregeld overwerken, zegt 65% dat ze hiervoor niet betaald worden. Dit terwijl meer dan zeven op tien werknemers (72%) geregeld extra uren kloppen. Gratis doorwerken is de norm geworden.

De cijfers komen uit een internationale enquête van StepStone bij 8706 personen in acht Europese landen, namelijk België, Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Italië, Frankrijk en Nederland. De score van ons land ligt iets boven het algemeen gemiddelde. Over de acht landen samen zijn er in verhouding wat minder werknemers (68%) die langer werken dan in België (72%) en het onbetaald overwerk is op Europees niveau (63%) ook net iets minder ingeburgerd dan in België (65%).

De Noren (48% overwerk) en de Denen (49% overwerk) kunnen het gemakkelijkst de boeken sluiten of hun schop afvegen. De Italianen (83%) en de Duitsers (82%) stoppen veel moeizamer met werken, terwijl de meeste van deze noeste werkers daar niet voor betaald worden: respectievelijk 64% van de Italianen en 70% van de Duitsers slooft zich gratis uit. Personeelsleden kloppen blijkbaar geen extra uren omdat ze ervoor betaald worden. Het omgekeerde lijkt waar: voor overwerk wordt niet betaald omdat het stilaan als vanzelfsprekend wordt beschouwd.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen