< Terug naar overzicht

Onbeschoftheid op het werk is besmettelijk

Onbeleefdheid op de werkvloer verspreidt zich als een lopend vuurtje, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het ervaren van onbeleefd gedrag zorgt er immers voor dat mensen dit ook in een later stadium verwachten, zodat ze zich ook zelf onbeleefder gaan gedragen tegenover anderen.

Bij een experiment kregen studenten de vraag om te onderhandelen met andere studenten. Studenten die aangaven met iemand onderhandeld te hebben die onbeleefd was, werden later zelf ook als grof getypeerd, zo ontdekten de wetenschappers. Dat effect bleef zelfs merkbaar wanneer er tussen de eerste en de tweede onderhandeling een week tijd zat.

Onbeleefdheid verspreidt zich zo makkelijk omdat mensen er opmerkelijk tolerant tegenover staan, aldus onderzoeker Trevor Foulk. “Een deel van het probleem is dat we over het algemeen dergelijke gedragingen tolereren, terwijl ze echt erg schadelijk zijn. Onbeleefdheid heeft een ongelooflijk krachtig negatief effect op de werkvloer.”

Grofheid verspreidt zich ook al zo vlot omdat het brein zichzelf klaarstoomt voor het detecteren van dergelijk gedrag. In een vervolgstudie werd geconstateerd dat mensen die getuige waren van een onbeleefde interactie daarna eerder grove woorden op een woordenlijst aanwezen. Zodra je dus onbeleefdheid ervaart, ben je er extra aandachtig voor.

Trevor Foulk roept werkgevers dan ook op om deze dagelijkse onbeleefdheden serieuzer aan te pakken: “Onbeleefdheid kan escaleren in bijvoorbeeld agressie, maar het heeft in ieder geval een negatief effect op de prestaties. Werkgevers zouden er echt iets aan moeten doen en het niet zomaar op zijn beloop moeten laten.”

Naast Trevor Foulk, stamt het onderzoek van Andrew Woolum en Amir Erez. Het verscheen in de Journal of Applied Psychology (29 juni 2015) onder de titel 'Catching Rudeness Is Like Catching a Cold: The Contagion Effects of Low-Intensity Negative Behaviors'. De auteurs zijn verbonden aan het Warrington College of Business in Florida.

Bron: Psyblog (spring.org.uk) en Warrington College of Business (warrington.ufl.edu)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen