< Terug naar overzicht

Onbeantwoorde sollicitaties zorgen voor frustratie

Driekwart van de Belgen is gefrustreerd wanneer een werkgever niet reageert op een ingezonden sollicitatie. Vooral vrouwen en jonge werkzoekenden ervaren een gevoel van frustratie wanneer zij geen feedback krijgen.

Een onderzoek van online-rekruteringsbedrijf Monster.be, dat online werd uitgevoerd bij 507 proefpersonen uit heel België in december 2014, wees uit dat 77,7 procent van de proefpersonen een gevoel van frustratie ervaren wanneer ze geen antwoord ontvangen op een verzonden sollicitatie. Opmerkelijk is dat mannen minder frustratie voelen dan vrouwen. In tegenstelling tot 73,7 procent van de mannen, zijn 82,5 procent van de vrouwen gefrustreerd wanneer een potentiële werkgever niet reageert op een sollicitatie.

Ook jonge werkzoekenden ervaren meer frustratie dan werkzoekenden van oudere leeftijd. 82,6 procent van de 18- tot 34-jarige ondervraagden is gefrustreerd wanneer men geen antwoord ontvangt op een ingezonden sollicitatie. 35- tot 54-jarigen (74,8 procent) en 55- tot 64-jarigen (78 procent) zijn dan weer wat minder gefrustreerd.

Nood aan feedback

Het uitblijven van een reactie kan een demotiverend effect hebben op de werkzoekende. Het uitsturen van sollicitaties waarop geen antwoord komt, maakt dat de werkzoekende niet weet waar hij aan toe is.

Dat gebrek aan feedback op een ingezonden kandidatuur kan het voor sollicitanten ook moeilijk maken om te groeien tijdens het sollicitatieproces. Als de kandidaat niet weet op basis van welke criteria hij niet uitgekozen wordt voor een functie, wordt het moeilijk om de cv of motivatie bij te sturen. In 2012 was er daarom nog sprake van een wetsvoorstel dat bedrijven zou verplichten om te antwoorden op ingestuurde sollicitaties, op straffe van een cash boete.

Stortvloed aan sollicitaties

De laatste jaren wordt het voor bedrijven echter steeds moeilijker om de grote volumes van sollicitaties te beantwoorden. Na het plaatsen van een vacature worden sommige werkgevers overstelpt door een grote hoeveelheid kandidaten.

Daarom wordt het voor HR-professionals alsmaar moeilijker om zich een weg te banen door tientallen, soms honderden kandidaturen. De onmogelijkheid om alle ontvangen sollicitaties te beantwoorden, is steeds meer een dagelijkse realiteit.

Bron: Monster (http://monster.prezly.com)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen