< Terug naar overzicht

OESO waarschuwt voor jobcrisis in België

Voor sommige landen moeten de ergste gevolgen van de crisis op de arbeidsmarkt nog komen. België behoort tot die landen, denkt de OESO. Door de crisis zouden er in ons land nog 220.000 werklozen bijkomen. Zonder maatregelen dreigt een groot deel van die crisiswerkloosheid zelfs structureel te worden.

Die dramatische voorspelling kan afgeleid worden uit de jongste versie van het jaarlijkse banenrapport van de organisatie van de rijkste dertig economieën. Ook het internationale beeld dat de OESO-experts van de arbeidsmarkt schetsen, is somber.
Ondanks het voorzichtige economische herstel zullen er in de dertig OESO-lidstaten nog 10 miljoen werklozen bijkomen, boven op de 15 miljoen extra werklozen die al geregistreerd werden. De werkloosheidsgraad zal daarmee tegen eind 2010 oplopen tot 10 procent.
In landen als de VS, Spanje en Japan lijkt het grootste deel van de gevreesde toename zich al gerealiseerd te hebben. Maar in landen als Duitsland, Frankrijk en Italië moet het ergste waarschijnlijk nog komen.

België


Ook België behoort tot die tweede groep. Sinds het begin van de crisis is de werkloosheidsgraad in ons land met 1 procentpunt gestegen. Dat is een pak minder dan het gemiddelde van 2,7 procentpunten voor de hele OESO.
Maar tegen eind 2010 voorspelt het rapport in ons land een toename met 4,3 procentpunten, evenveel als het OESO-gemiddelde. In absolute aantallen betekent dat voor ons land een toename met 220.000 werklozen. Dat komt neer op een groei met 55 procent.
Dat is veel meer dan bij de recessie van de vroege jaren negentig en de dotcomcrisis van het begin van dit decennium. Maar het is nog altijd minder dan bij de petroleumcrisissen van de jaren zeventig en tachtig.

Langdurige werkloosheid


De OESO waarschuwt ervoor dat het naïef is te denken dat het economisch herstel automatisch ook de werkloosheid wel tot een aanvaardbaar peil zal doen zakken. Zonder maatregelen voor een betere werking van de arbeidsmarkt dreigt een groot deel van de crisiswerkloosheid een structureel karakter te krijgen.
Westerse landen moeten dus meer doen om werkzoekenden opnieuw aan de slag te helpen. De OESO benadrukt dat langdurige werkloosheid leidt tot hoge sociale en economische kosten. Zo zijn langdurig werklozen vaak minder gezond, hebben ze een minder hoge levensstandaard en zijn ze minder gelukkig. Door werkzoekenden actief te helpen, kunnen overheden proberen deze problemen te voorkomen.
Hoewel landen hun actieve arbeidsmarktbeleid in de afgelopen maanden hebben uitgebreid, is er volgens de OESO sprake van ‘een gemiste kans’. Vergeleken met de totale stimuleringsmaatregelen, is de hulp aan werkzoekenden bescheiden, zo stelt de organisatie.

Re-integratieprojecten


Volgens de OESO hebben veel landen in de afgelopen jaren goede resultaten geboekt met re-integratieprojecten, waarbij werklozen in ruil voor een uitkering werden verplicht zich om te scholen en te solliciteren. De organisatie roept haar leden op door te bouwen op die successen.
Bedrijven die tijdelijk last hebben van de economische crisis, mogen alleen tijdelijk en gericht worden geholpen om personeel vast te houden, stelt de OESO. “Anders is er een significant risico dat zulke plannen een obstakel worden voor herstel, doordat ze de herplaatsing van werknemers van bedrijven die hun beste tijd hebben gehad naar groeiende bedrijven in de weg staan.”

Bron: De Tijd, ANP, P&O Actueel

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen