< Terug naar overzicht

Nul-uur-contract voor miljoenen Britten

In Groot-Brittannië groeit de kritiek op het gebruik van ‘nul-uur-contracten’, waarbij werknemers gebonden zijn aan een bedrijf zonder dat ze de garantie hebben op werk en dus ook geen zekerheid hebben over een loon. Meer dan een miljoen Britten is tewerkgesteld onder zulke 'nul-uur-contracten'.

Uit onderzoek van het Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD) blijkt dat drie tot vier procent van de Britse werknemers is tewerkgesteld met een ‘nul-uur-contract’. Daarbij zijn werknemers gebonden aan een bedrijf, maar hebben ze geen garantie op werk en bijgevolg geen zekerheid over een loon. Ook de sociale rechten blijven achter: zulke werknemers zouden geen vakantie krijgen of ziekteverlof.

Dergelijke contracten worden het vaakst gebruikt in de hotel- en horecasector (48 procent), onderwijs (35 procent) en gezondheidszorg (27 procent).

Werknemers met een nul-uur-contract werken gemiddeld 19,5 uur per week. 38 procent van de werknemers die onder zulk contract werken, kennen een werkweek van meer dan 30 uur.

Volgens CIPD zijn deze soorten van contracten niet per se negatief, want ze laten toe om werk en leven beter te combineren. Anderzijds benadrukt CIPD dat dergelijke contracten geen excuus mogen zijn om zijn verantwoordelijkheid als werkgever te ontlopen.

Ook verscheidene vakbonden en armoede-organisaties hebben al gevraagd aan de overheid om een onderzoek in te stellen. Volgens hen worden nul-uur-contracten misbruikt om de kosten te drukken en worden werknemers al te vaak gedwongen om deze aan te nemen. Vince Cable, minister voor Ondernemen, is al een onderzoek begonnen, maar de oppositiepartij omschrijft dat als ruimschoots 'onvoldoende'.

Bron: CIPD/De Tijd

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen