< Terug naar overzicht

NSZ: “Valse cv’s helpen niet om discriminatie weg te werken”

De Brusselse regering keurde een ordonnantie goed die het inspecteurs mogelijk maakt om na te gaan of bedrijven in Brussel discrimineren bij aanwervingen door te werken met ‘mystery calls’ en valse cv’s. Het NSZ heeft alvast kritiek op de extra administratieve druk voor werkgevers.

“Ondernemingen kiezen altijd voor de juiste man of vrouw op de juiste plaats en zouden niet slim te werk gaan mochten ze discrimineren op basis van nationaliteit, origine, leeftijd, handicap en dergelijke meer”, stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Daar zullen valse cv’s heus niets aan veranderen.”

De Brusselse regering is de eerste om aan de hand van valse cv’s en mystery calls na te gaan of ondernemingen discrimineren bij aanwervingen. Die aanpak zal op 1 januari 2018 van start gaan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ook de federale regering werkt een kader uit voor een gelijkaardige aanpak. Zulke praktijken zorgen volgens NSZ echter voor nog meer administratieve rompslomp en extra tijdverlies voor werkgevers.

De ondernemersorganisatie vindt het overigens niet slim om als werkgever te discrimineren in het aanwervingsproces. “Wij raden ondernemingen steeds aan om resoluut te kiezen voor de kandidaat die het meest geschikt is om de job in te vullen en dat los van de nationaliteit, de origine, de leeftijd, het geslacht of de eventuele handicap van die kandidaat”, zegt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws. “Trouwens, door de aantrekkende economie en de uittrede van de babyboomers op de arbeidsmarkt hebben we iedereen die kan en wil werken meer dan ooit nodig. Wie dan toch zou discrimineren, schiet met andere woorden in eigen voet.”

Bron: NSZ (nsz.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen