< Terug naar overzicht

Nooit eerder meer vacatures gemeld aan VDAB (maar daling bij informatica,media en telecom)

In heel 2017 ontving de VDAB 258.124 vacatures. Dat is 13,9 procent meer dan in 2016 en een absoluut record.

In december 2017 werden 17.671 vacatures rechtstreeks aan de VDAB gemeld in het Normaal Economisch Circuit zonder Uitzendopdrachten (NECzU, zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren). Dit is een afname ten opzichte van november, maar dat is niet ongebruikelijk in de laatste maand van het jaar. Er werden in december 2017 wel 4,1 procent meer vacatures ontvangen dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De positieve economische conjunctuur in 2017 vertaalt zich dus in een grotere arbeidsvraag, vooral vanuit de industriële sectoren. De voorbije twaalf maanden werden er vanuit de sectoren ‘vervaardiging van machines en toestellen’, ‘textiel, kleding en schoeisel’ en ‘vervaardiging van transportmiddelen’ minstens de helft meer vacatures gemeld dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de sectoren ‘metaal’ en ‘chemie, rubber en kunststof’ deden het bijzonder goed het voorbije jaar. Door de toegenomen vraag vanuit de secundaire sector zal het probleem om geschikt personeel te vinden voor de technische knelpuntberoepen alleen maar groter worden.

Bij de minder goed scorende sectoren zit de sector ‘vervaardiging van bouwmaterialen’ die in de loop van de voorbije twaalf maanden 18,2 procent minder vacatures gemeld heeft dan in dezelfde periode een jaar eerder. Ook de sectoren ‘informatica, media en telecom’, ‘grafische nijverheid, papier en karton’, ‘overige dienstverlening’ en ‘ontspanning, cultuur en sport’ kennen een afname van het aantal gemelde vacatures.

Bron: VDAB (vdab.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen