< Terug naar overzicht

Nog maar 43 procent doet aan telewerk

Werknemers keren terug naar de werkvloer. Het aandeel telewerk is gradueel gezakt van 69 procent in de eerste week van de lockdown naar 43 procent in de laatste week van juni. Al zijn er verschillen tussen sectoren. Hoewel de nodige voorzorgsmaatregelen nageleefd worden op de werkvloer is er toch nog ruimte voor verbetering, leert de veertiende Grote Coronastudie.

Uit de analyses van de voorbije bevragingsrondes van de Grote Coronastudie blijkt ook dat meer dan de helft van de respondenten weer naar de fysieke werkvloer trekt. De studie is een initiatief van de Universiteit Antwerpen, in samenwerking met UHasselt, KU Leuven en ULB. Via de vragenlijst peilen de wetenschappers al sinds de start van de coronacrisis half maart onder meer naar de manier waarop de Belgen de coronamaatregelen respecteren, hoe ze zich voelen, of ze thuis werken. Eergisteren was de enquête aan haar vijftiende golf toe.

“Het is vanzelfsprekend dat versoepelingen hebben geleid tot een grotere terugkeer naar de gezamenlijke fysieke werkvloer”, legt prof. Philippe Beutels (UAntwerpen) uit. “Het aandeel telewerk is gradueel gezakt van 69 procent in de eerste week van de lockdown naar 43 procent in de laatste week van juni. De mate waarin dit gebeurt, verschilt tussen de sectoren.” In de gezondheidszorg en transport zit het kleinste aandeel thuiswerkers, in de sector van gemeenschapsvoorzieningen met nog bijna 60 procent thuiswerkers, is het aandeel het grootst.

Belangrijk daarbij is dat ‘het nieuwe normaal’ ondertussen ingevoerd is op de meeste werkvloeren: meer dan 75 procent van de deelnemers zegt meestal of altijd afstand te kunnen houden en de handen te wassen of te ontsmetten. Een op drie draagt doorgaans een mondmasker. “Er blijft echter ruimte voor verbetering. Met in het achterhoofd meer kans op neerslag en lagere temperaturen in de herfst en de winter moet daar nu al proactief aan worden gesleuteld”, zegt Beutels.

Bron: Universiteit Antwerpen

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen