< Terug naar overzicht

Nog lange weg af te leggen naar gendergelijkheid

De grootste genderongelijkheid is te vinden op het domein ‘macht’. Vrouwen zijn immers nog steeds ondervertegenwoordigd in raden van bestuur van grote bedrijven.

Het Europese agentschap European Institute for Gender Equality (EIGE) stelde voor het eerst een gendergelijkheidsindex op. De index wijst uit dat de lidstaten op een schaal van 100 (1 betekent geen gendergelijkheid, 100 staat voor totale gelijkheid) gemiddeld slechts 54 punten scoren. België doet beter met 59,6 punten. Enkel de Scandinavische, Nederlandse en Britse vrouwen staan er nog beter voor.

Elke lidstaat kreeg scores op zes domeinen: werk, geld, kennis, tijd, macht en gezondheid. Macht blijkt het domein waar vrouwen nog het verst van gelijke kansen verwijderd zijn: de Europese score bedroeg 38, de Belgische score 45,2. Het agentschap wijst onder meer naar de magere vertegenwoordiging van vrouwen in raden van bestuur.

Ook tijd is nog steeds ongelijk verdeeld tussen mannen en vrouwen (EU-score 38,8, Belgische score 45,3). Dat vrouwen disproportioneel veel tijd besteden aan opvoeding, zorg en huishouden, belemmert nog steeds hun kansen op de arbeidsmarkt, stelt het agentschap vast.

Op het vlak van gezondheid (EU-score 90,1, Belgische score 94,1) lijkt de kloof tussen mannen en vrouwen dan weer wel zo goed als gedicht.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen