< Terug naar overzicht

Nog geen akkoord over afschaffing maaltijdcheques

De Nationale Arbeidsraad (NAR) moet een advies uitbrengen over de vervanging van maaltijdcheques door een maaltijdvergoeding via de loonbrief.

De Senaat heeft gisteren de beslissing over het vervangen van maaltijdcheques door een vergoeding via de loonbrief uitgesteld. Eerst moet de Nationale Arbeidsraad (NAR) advies geven.

Ondernemersorganisatie Unizo betreurt het uitstel en benadrukt dat zij binnen de NAR zal pleiten voor de meest eenvoudige oplossing: een vervanging van de papieren maaltijdcheques door een nettovergoeding.

“Iedereen wordt er beter van. Werknemers krijgen nettokoopkracht zonder dat de brutoloonkosten voor werkgevers verhoogd wordt. Voor handelaars zijn de administratieve mallemolen en extra kosten verleden tijd”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

De papieren cheque vervangen door een nettovergoeding bespaart handelaars, volgens een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging, 78.247.622 euro per jaar. Voor werkgevers is dat 99.798.159 euro en werknemers 20.759.220 euro.

“Ondernemingen besparen dus 180 miljoen euro”, zegt Unizo. De ondernemersorganisatie weerlegt ook de kritiek als zou het vervangen van de cheques door een maaltijdvergoeding leiden tot jobverlies en minder consumptie.

De vakbonden ACV, ABVV en ACLVB uitten eerder al bezwaren en vinden de vervanging van maaltijdcheques door een nettolijn op de loonbrief geen goed idee. Ook het VBO is gekant tegen het wetsvoorstel.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen