< Terug naar overzicht

Nog een bevestiging: werknemers zien loopbaan nog altijd traditioneel

Werknemers denken nog steeds vrij traditioneel over hun loopbaan. Levenslang bij dezelfde werkgever werken, is nog steeds het ideaal. Anderzijds wil men op 60 jaar stoppen met werken, al beseffen de meeste werknemers dat ze pas op hun 65 jaar met pensioen zullen kunnen gaan.

Dat blijkt uit een rondvraag van HR-dienstenbedrijf Randstad bij 3000 respondenten. Twee op de drie respondenten zien zichzelf in dezelfde job tot het pensioen, 70% ziet zich bij dezelfde werkgever blijven. Ook bij min-30-jarigen is dit reeds 55%.

Werknemers voelen zich ook jobzeker. De kans dat ze hun huidige job verliezen, schatten ze zeer laag in. Slechts 9% vreest voor zijn job. Daartegenover staat een veel lagere werkzekerheid. Liefst 40% geeft zichzelf niet veel kans om intern of extern een nieuwe job te vinden. Bij vrouwen, 50-plussers en ook bij werknemers van de overheid ligt dit aandeel nog een stuk hoger.

Slechts de helft van de werknemers beschikt over een ‘plan B’ in het geval ze ontslagen worden. Eveneens slechts de helft zegt een beroep te kunnen doen op een netwerk dat kan helpen bij het uitbouwen van een loopbaan. Bij kaderleden gaat het om 57%. En als het over opleiding gaat, is de werkgever verantwoordelijk, vindt 81%.

Anderzijds zijn werknemers ervan overtuigd dat mobiliteit in hun persoonlijke loopbaangeschiedenis op de arbeidsmarkt heeft geloond. Veranderen van werk leidde tot meer autonomie, meer werkzekerheid, een verbetering van de competenties, het loonpakket en opleidingsmogelijkheden.

Werknemers achten zichzelf verantwoordelijk voor het slagen of mislukken van hun loopbaan (71%), en dat ze deze zelfstandig invullen (80%). Ook de zelfkennis is, naar eigen zeggen, zeer groot. De meerderheid verandert op eigen initiatief van werkgever.

Op 56 jaar beschouwt men iemand op de arbeidsmarkt als 'oud', in het gewone leven is dat 68 jaar. Verrassend is dat de werknemers mentaal afscheid lijken te hebben genomen van de vervroegde uittrede op de arbeidsmarkt. De gemiddelde uittredeleeftijd waarop men denkt met pensioen te kunnen gaan, is op 10 jaar tijd gestegen van 60 naar 65 jaar. Bij de 25-29-jarigen denkt zelfs 43% pas na 65 jaar met pensioen te zullen gaan.

Werknemers zijn al bij al heel tevreden over hun loopbaan. Indien alles te herdoen was, zou de helft helemaal niets veranderen. Bij arbeiders ligt dit aandeel lager (41%) dan bij kaderleden (59%). Eén op de vier werknemers zou toch een andere job en/of andere sector ambiëren. Verrassend is dat slechts 7% ervoor opteert om minder te werken. Dat is minder dan degenen die meer zouden willen werken (12%).

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen