< Terug naar overzicht

Nog 500.000 werknemers moeten overstappen naar e-maaltijdcheques

Op 1 oktober 2015 stopt het tijdperk van de papieren maaltijdcheques. Vanaf dan betaalt iedereen met zijn maaltijdchequekaart. Het wordt nog een hele klus om iedereen op tijd te laten overschakelen.

Er zit weer beweging in de maaltijdcheque. Volgend jaar mag die opgetrokken worden naar 8 euro per werkdag. Nog vroeger, op 1 oktober 2015, wordt de papieren versie opgedoekt. Nu al is dat voor de meerderheid van de 1,65 miljoen werknemers die maaltijdcheques krijgen in België, al geen nieuws meer. Zij betalen al met de e-maaltijdcheque, zeg maar een soort bankkaart waarop de uitgever elke maand het bedrag plaatst.

Die uitgevers zijn geruime tijd met twee geweest: Sodexo en Edenred. Zij domineren trouwens nog altijd de markt. Ondertussen is er een concurrent bij gekomen, Monizze, die naar eigen zeggen ongeveer 12% van de markt in handen heeft (dat komt neer op maaltijdcheques voor zowat 150.000 werknemers).

Het was trouwens de bedoeling van voormalig minister van Economie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) om de markt open te breken. Dat wilde hij juist bereiken door de e-maaltijdcheque op termijn te verplichten. Enkele nieuwkomers hebben de markt afgespeurd, maar momenteel is er dus slechts eentje effectief bij gekomen.

Het was ook de bedoeling van Van Quickenborne om de zaak administratief te vereenvoudigen, zowel voor de werkgevers als voor de winkeliers die de cheques ontvangen. Voor de winkeliers zou dit zelfs een besparing in administratie opleveren van zowat 20 miljoen euro, zo berekende de handelsfederatie Comeos. Ook voor de werkgevers zou er een aanzienlijke besparing in zitten. Jean-Louis Van Houwe, CEO van Monizze, gewaagt zelfs van een besparing van 65%, zij het dan op de volledige beheerskosten.

Ondertussen moeten nog altijd 500.000 werknemers overstappen op de e-maaltijdcheques. De uitgevers hebben dus nog heel wat werk voor de boeg de komende maanden. 

Bron: De Standaard (standaard.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen