< Terug naar overzicht

Nog 200 jaar nodig om gendergelijkheid op de werkvloer te bereiken

Hoewel er steeds meer aandacht is voor gendergelijkheid op de werkvloer, zal het volgens een recent rapport van het Wereld Economisch Forum (WEF) nog 200 jaar duren alvorens wereldwijd vrouwen hetzelfde loon krijgen als mannen.

Volgens het 'World Economic Forum Gender Gap Report’ is in 2018 de loonkloof tussen mannen vrouwen kleiner geworden in vergelijking met 2017, toen de kloof voor het eerst in tien jaar opnieuw was geworden. Tot zover echter het goede nieuws. Want het rapport wijst er tegelijk op dat de aanwezigheid van vrouwen in de politiek verkleind is. Ook de toegang tot gezondheidszorg en onderwijs is voor vrouwen in 2018 moeilijker geworden.

Het WEF onderzoekt jaarlijks de genderongelijkheid op het vlak van onderwijs, gezondheid, economische kansen en politieke empowerment. Aan het huidige tempo zal het nog 108 jaar duren alvorens wereldwijd de genderkloof gedicht wordt. Op de werkvloer zal het zelfs nog 202 jaar duren om de kloof te overbruggen.

Na jaren van vooruitgang op het vlak van onderwijs, gezondheidszorg en politieke vertegenwoordiging, werd in 2018 de kloof op deze terreinen opnieuw groter. Alleen op het vlak van economische kansen was er beterschap in 2018 en verkleinde de loonkloof die wereldwijd toch nog altijd bijna 51 procent bedraagt. Ook het aantal vrouwen in leidinggevende functies is wereldwijd gestegen tot 34 procent.

Tegelijk wijst het rapport erop dat er proportioneel gezien minder vrouwen werkzaam zijn dan mannen. En dat is deels te wijten aan automatisering, die harder toeslaat in jobs die traditioneel door vrouwen worden uitgeoefend. Bovendien zijn vrouwen aanzienlijk minder vertegenwoordigd in domeinen die een boost in werkgelegenheid kennen: wetenschap, technologie, engineering en wiskunde. Slechts 22 procent van de werknemers die werken met artificiële intelligentie zijn vrouwen.

Al wijst WEF op grote regionale verschillen. In West-Europese landen kan de genderkloof op de diverse domeinen binnen 61 jaar gedicht worden. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika moeten ze nog 153 jaar geduld hebben, schat WEF.

Bron: WEF

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen