< Terug naar overzicht

Nieuwkomers aan een job helpen? Train de werkgevers!

Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is het voor werkzoekenden met een migratieachtergrond relatief moeilijk om een job te vinden. De oplossing? Door ook werkgevers te trainen in plaats van enkel werknemers.

Het idee komt van onderzoekers Nina Hansen, Liestbet Heyse en Marloes Huis aan de faculteit Gedrag- en Maatschappijwetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met de Stichting Lemat ontwikkelden ze een training die werkgevers helpt bij het aannemen en werken met nieuwkomers. De Stichting begeleidt Eritrese nieuwkomers in het inburgeringsproces.

Handvaten bieden aan werkgevers

De training is ontwikkeld vanuit het onderzoeksproject ‘A training for a realistic perspective on tolerance for employers and work coaches to hire and work with newcomers’ gefinancierd met een Start Impuls Grant van de Nationale Wetenschapsagenda. Het uitgangspunt? Nieuwkomers krijgen taallessen en leren over de Nederlandse arbeidsmarkt, maar ook de werkgevers hebben handvaten nodig, om zich zo voor te bereiden op het werken met deze groep mensen, aldus de onderzoekers.

Bewust worden van miscommunicatie

De training zet in op het vergroten van culturele kennis en het bewust maken van miscommunicatie. Deelnemers nemen situaties uit de praktijk onder de loep om te onderzoeken waar de communicatie misloopt. “Wanneer er miscommunicatie ontstaat is er over het algemeen geen sprake van niet willen, maar niet weten of niet kunnen,” vertelt onderzoeker Nina Hansen. ”Als je dat als werkgever weet, realiseer je je dat je meer uitleg moet geven, en dat verbetert de samenwerking.”

Bron: rug.nl

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen