< Terug naar overzicht

Nieuwe piek van quarantainedagen in november

Er waren in november méér afwezigheden door ziekte op het werk dan in de vorige jaren. Daarbovenop kregen werkgevers ook te maken met uitval door quarantaine of sluiting van opvang of school. Bijna vijf procent van de werkgevers krijgt in november te maken met medewerkers in quarantaine.

In november zijn de dagen afwezigheden op het werk door ziekte (van minder dan 30 dagen) nog steeds hoog met 3,16 procent: dit is bijna een kwart hoger dan in 2020 en 18 procent hoger in vergelijking met pre-corona jaar (2019).

Deze trend is het meest uitgesproken bij de arbeiders: met 4,23 procent ligt het kortverzuim opnieuw een kwart hoger dan in pre-corona en een derde hoger dan in 2020. Bij bedienden is het kortverzuim 2,72 procent; dat is 12 procent hoger dan pre-corona (2019) en een vijfde hoger dan in 2020.

Het middellang ziekteverzuim (tussen een maand en een jaar) blijft zo goed als stabiel in vergelijking met vorige maand (op 2,97 procent), maar ten opzichte van voorgaande jaren ligt het ook 12 à 14 procent hoger dan 2020 en 2019.

In november 2021 zijn in de privésector in België gemiddeld 3,16 dagen op 100 verloren gegaan door kortdurende ziekte (van minder dan 30 dagen). In combinatie met middellang verzuim komt dit op 6,13 dagen op 100.

Piek van quarantainedagen

Op basis van de loongegevens van SD Worx bij 65.000 werkgevers zien we een nieuwe piek aan quarantainedagen. Bijna vijf procent van de werkgevers krijgt er in november mee te maken. Dat is het hoogste percentage sinds de start (september 2020). In vergelijking met vorige maand verdubbelde in november het aantal werknemers in quarantaine: 1,3 procent van alle werknemers in de privé.

Wie in quarantaine ging, deed dit gemiddeld voor 3,2 werkdagen. Ziektedagen blijven echter het leeuwendeel van afwezigheden uitmaken.

Werknemers die thuisbleven voor opvang kind deden dat gemiddeld voor 2,5 dagen. Zij kunnen gebruik maken van de maatregel ‘tijdelijke werkloosheid overmacht voor de opvang van een kind wegens de sluiting van een kinderdagverblijf, school of opvangcentrum voor gehandicapten’. Dit bleef in november beperkt tot 0,3 procent van de werknemers.

Bron: SD Worx

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen