< Terug naar overzicht

Nieuwe harde bewijzen: verband tussen nachtdienst en borstkanker

Een langdurige verstoring van het dag- en nachtritme verhoogt het risico op borstkanker bij muizen. Hiermee is voor het eerst een oorzakelijk verband aangetoond tussen nachtwerk en gezondheidsproblemen.

Dat blijkt uit onderzoek van medisch bioloog Kirsten van Dycke aan de Rotterdamse Erasmus Universiteit. Het onderzoek gebeurde bij een muizenstam die sowieso borstkanker ontwikkelt. Bij de groep muizen bij wie het dag-nachtritme lange tijd wekelijks werd omgegooid, openbaarden de tumoren zich veel sneller. Bovendien kwamen de muizen meer aan in gewicht dan die in de controlegroep, een gewichtstoename die nergens anders door kon worden verklaard.

In eerdere onderzoeken was al een verband gevonden tussen nachtwerk en aandoeningen als (borst)kanker en obesitas. Alleen was die relatie puur op basis van statistiek, een oorzakelijk verband was nog niet gelegd. Het stond daarom niet vast of de verstoring van het dag-nachtritme de gezondheidsschade veroorzaakte. Een andere leefstijl die samenhangt met nachtwerk zou daar bijvoorbeeld ook debet aan kunnen zijn.

Deze studie toont dit verband voor het eerst aan op basis van een experiment – weliswaar met muizen. Er moet nog onderzocht worden in hoeverre de bevindingen bij muizen zich vertalen naar de mens, maar aangezien de biologische klok en de wijze waarop kanker ontstaat bij mens en muis identiek zijn, raden de onderzoekers vrouwen met een aangeboren risico voor borstkanker af om ploegendiensten te draaien.

Tevens is nagegaan welke onderliggende mechanismen van de nachtdienst verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van kanker en obesitas in de muizen met een chronische jetlag. Dat blijken de ontregeling van de biologische klok en het slaaptekort te zijn. Een vitamine D-tekort, onderdrukking van melatonine-aanmaak en een andere levensstijl spelen daarentegen geen rol.

Bron: nursing.nl


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen