< Terug naar overzicht

Nieuwe arbeidsorganisatie? Veel blabla, weinig daden (en het HIPPO-syndroom heerst nog altijd)

9 op de 10 werknemers werken nog altijd op een klassieke manier (zelfs vooral ‘9-to-5’) en kunnen geen beroep doen op allerhande nieuwe organisatievormen die schuilgaan onder de koepel van ‘het nieuwe werken’. Arbeid 4.0? Al die nieuwe concepten zijn nog maar nauwelijks of zelfs niet doorgedrongen op kantoor of op de werkvloer.

U kent de zoemwoorden wel: arbeid 4.0, open space, scrum, holocracy, design thinking en rond dat alles heen wendbaarheid (spreek uit: agiliteit) en - uiteraard - 'het nieuwe werken’. De werkplek en vooral de huidige arbeidsorganisatie ziet er dus helemaal anders uit dan tijdens het vorige lustrum. Of toch niet? Dat valt inderdaad tegen, het gaat veeleer om schijn dan om realiteit, zo wijst een onderzoek in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland uit.

Op vraag van HR-dienstengroep Haufe en met de analytische steun van professor Heiko Weckmüller (FOM Hochschule für Oekonomie und Management) worden regelmatig 1000 leidinggevenden en 1800 werknemers bevraagd in bedrijven met meer dan 100 personeelsleden. De resultaten verschijnen in de ‘Haufe-Agilitätsbarometer’.

Wat blijkt? Amper 18 procent van de bevraagde werknemers en 42 procent van de leidinggevenden heeft al van scrum gehoord. Hetzelfde beeld krijgen we bij begrippen als design thinking, swarming en holacracy.

Nochtans denkt een duidelijke meerderheid van de werknemers (59 procent) en zeker van de leidinggevenden (70 procent) dat hun onderneming wendbaarder is en ‘nieuwer’ werkt dan vele andere. Ze zijn ook overtuigd van het nut ervan: 47 procent van de werknemers en 64 procent van de leidinggevenden menen dat de invoering of uitbreiding van nieuwe concepten en organisatiestructuren zinvol is voor hun bedrijf.

Ondertussen werken 9 op de 10 werknemers nog altijd op een klassieke manier. In plaats van thuiswerk of telewerk, trekken ze massaal en ‘9-to-5’ naar kantoor of werkvloer. Zelfsturende teams en structuren die de hiërarchie zoveel mogelijk weren? Neen, het HIPPO-syndroom heerst nog altijd. De ‘Highest Paid Person Opinion’ moet dus noodgewongen gevolgd worden.

Bron: Handelsblatt (handelsblatt.com)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen