< Terug naar overzicht

Nieuw wapen tegen stress en burn-out: de kantoorhond

In de strijd tegen stress en burn-out denken bedrijven steeds verder 'out of the box'. En dus maken voortaan soms zelf honden hun opwachting op kantoor.

Sinds 2015 moedigt Nestlé zijn werknemers aan hun hond mee te brengen naar het werk. “Intussen zijn er zo’n twintig die geregeld komen”, zegt e-businessmanager Bob Hermans, eigenaar van Pepper, een tien maanden oude Welsh Springer Spaniel. Buiten heeft Nestlé een kleine hondenwei aangelegd. En de liften zijn opgedeeld: in de linkerlift loop je de kans om naast een hond te staan, de rechterlift is diervrij. Kwestie van hondenhaters de mogelijkheid te geven ze te ontwijken.

Ook bij het concurrerende concern Mars zijn honden welkom. “Sinds een jaar of vijf zijn er elke dag wel zo’n twee op kantoor”, zegt Kathy Heungens. De directeur corporate affairs van Mars België neemt zelf een dag of drie per week haar hond Louise mee naar kantoor.

Slimme pr?

Nestlé en Mars hebben met respectievelijk Purina en Pedigree bekende merken van dierenvoeding in huis. Er is dus een link met de harige huisgenoten van hun werknemers. Toch stellen deze bedrijven dat het hondenbeleid meer is dan slimme pr. “Het gaat er meer om dat het voor iedereen beter is als de hond af en toe mee komt werken”, zegt Hermans. “Zo’n dier gedijt beter in gezelschap. En zijn aanwezigheid heeft een positief effect op de mensen op kantoor.”

De kantoorhond lijkt het soort HR-hype waarvan er om de paar kwartalen wel een nieuwe opduikt. Maar het gevoel dat Cosyn en Heungens aan hun dier overhouden, is authentiek. Het is al jaren bewezen dat dieren in de privéomgeving goed zijn voor de fysieke en de mentale gezondheid van hun baasjes. “Maar er is ook een stijgende interesse naar de effecten van huisdieren op de werkplaats”, stelt arbeidspsycholoog Frederik Anseel (UGent). “Het past in de trend waarbij de grenzen tussen je privé- en je werkleven vervagen. Maar bedrijven zijn op dit moment vooral bereid alles te overwegen dat kan helpen om de stressniveaus te doen dalen.”

Goedkoop wapen tegen stress

Honden lijken een efficiënt wapen tegen stress. Alle studies die de jongste jaren zijn uitgevoerd, komen tot dezelfde conclusie: de viervoeters zijn een goedkoop middel om de werksfeer te verbeteren.

In 2012 leidde de toepasselijk genaamde Randolph Barker van de Virginia Commonwealth University een onderzoek naar de perceptie van stress bij werknemers met en zonder hond. Daarin was een groot verschil merkbaar. De onderzochte personen maakten ook melding van meer sociale interacties. De psycholoog Stephen Colarelli van de Central Michigan University wijst in een recent onderzoek ook op een sterker vertrouwen en een grotere cohesie in de geteste groepen met een hond in hun midden.

In België moedigen nog niet veel bedrijven hun werknemers aan om hun huisdier mee te brengen. Maar in de Verenigde Staten - en zeker in de techwereld, waar de ‘oorlog om talent’ extra hard woedt - is het al jaren gebruikelijk. Alphabet (Google) heeft in zijn gedragscode staan dat het een hondenbedrijf is en heeft allerlei luxueuze voorzieningen voor de dieren in huis. Ook AutoDesk, Salesforce, het naar een hond genoemde gamingbedrijf Zynga en de e-commercereus Amazon promoten zich als diervriendelijk.

Op het hoofdkantoor van Amazon in Seattle komen liefst 4000 honden geregeld mee met hun baasje. Eén van de gebouwen van Amazon is genoemd naar Rufus, de Welsh corgi die te boek staat als het startpunt van de hondencultuur bij de e-tailer. Rufus was de hond van één van de eerste developers van Amazon. En volgens de overlevering werd met zijn pootje de muisklik gedaan als een nieuwe versie van de website werd gelanceerd.

Bron: De Tijd (tijd.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen