< Terug naar overzicht

Nieuw initiatief om knelpuntberoepen te promoten in Antwerpen

Het project Zorgtalent wil de zorgsector promoten bij jongeren en de opleidingen die ernaartoe leiden onder de aandacht brengen van toekomstige studenten. Eerdere gelijkaardige initiatieven voor de bouwsector, industrie, haven en logistiek, alsook het onderwijs, blijven bestaan.

De provincie en de stad Antwerpen en de arbeidsbemiddelingsdienst VDAB hebben voor de vijfde keer een gezamenlijk project opgestart om in de regio knelpunten op de arbeidsmarkt in één specifieke sector aan te pakken. Ditmaal is de zorgsector aan de beurt.

Het project Zorgtalent wil de sector niet alleen promoten bij jongeren en de opleidingen die ernaartoe leiden onder de aandacht brengen van (toekomstige) studenten, maar ook bijzondere aandacht schenken aan kansengroepen en hen begeleiden naar laagdrempelige jobs.

Ondanks heel wat inspanningen op alle overheidsniveaus blijft de zorgsector vandaag, ook in de provincie Antwerpen, met een structureel tekort aan geschikte medewerkers kampen. Bovendien zal die nood aan werkkrachten in de toekomst nog sterk toenemen. Nochtans is er in Antwerpen tegelijkertijd sprake van een hoge jongerenwerkloosheid. Provincie, stad, VDAB en verschillende andere organisaties slaan daarom de handen in elkaar om die discrepantie mee te verhelpen.

Eerder werkten dezelfde partners in Antwerpen al met succes vier soortgelijke projecten voor een specifieke sector uit, in de vorm van Talentenwerf (bouwsector), Talentenfabriek (industrie), Talentenstroom (haven en logistiek) en Onderwijstalent (leerkrachten). Die ‘talentenhuizen’ blijven overigens gewoon bestaan. De partners wisselen er kennis en ervaringen uit en zetten samen de schouders onder initiatieven zoals een instroombeurs, locaties waar aan praktijksimulatie gedaan kan worden en het stimuleren van werkgevers om stageplaatsen aan te bieden.

In het kader van Zorgtalent komen er ook gesprekken met de onderwijswereld om voor sommige profielen flexibele, verkorte opleidingstrajecten te ontwikkelen.

Bron: Gazet van Antwerpen (gva.be), ATV (atv.be)

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen