< Terug naar overzicht

Niet elke overheidsjob is werkbaar

Het werkbaarheidsprofiel van het openbaar bestuur vertoont een diffuus beeld. Terwijl er bij politie en defensie en de overheidsadministratie veel werkbare jobs zijn, ligt dit bij het openbaar vervoer anders.

Dat blijkt uit het werkbaarheidsprofiel voor het openbaar bestuur dat de Stichting Innovatie & Arbeid uittekende op basis van de Werkbaarheidsenquête 2013. Bij politie/defensie heeft 66,2% een werkbare job, bij de overheidsadministratie 58,7% en bij het openbaar vervoer slechts 49,6%. Het gemiddelde in Vlaanderen bedraagt 54,6%.

De werkbaarheidsgraad geeft aan welk aandeel van de jobs voldoet aan vier voorwaarden: voldoende leermogelijkheden, een goede combinatie met het privéleven, geen problematische werkstress en de job is motiverend.

Bij politie/defensie en bij de overheidsadministratie zijn de scores op het vlak van werkstress, motivatie, leermogelijkheden en werk-privé-balans telkens gunstiger dan het Vlaamse gemiddeld. Bij het openbaar vervoer is dat net omgekeerd.

De verschillen binnen de overheid zijn terug te brengen tot de kenmerken van de jobs binnen de subsector. Bij de overheidsadministratie gaat het bijvoorbeeld overwegend om typische ‘kantoorjobs’, terwijl de meeste jobs bij het openbaar vervoer veeleer te vergelijken zijn met deze van de werknemers binnen de transportsector (administratieve en vooral technische functies en chauffeurs).

Vooral de grote groep (28,3%) die onvoldoende leermogelijkheden in de job heeft, springt in het oog. Het routinematige karakter van de ‘chauffeur-functie’ is hier allicht niet vreemd aan. Het is immers een job die weinig afwisseling en regelmogelijkheden biedt.

Andere interessante gegevens over werk en 'werkbaar werk' bij de overheid zijn:

  • 16,6% van de werknemers bij de overheidsadministratie pendelt 2 uur of meer per dag (gemiddeld 10,1% in Vlaanderen).
  • Bij politie/defensie werkt 29,1% drie tot tien keer per maand ’s nachts (7,2% in Vlaanderen).
  • 80,8% bij politie/defensie denkt in staat te zijn om de huidige job voort te zetten tot het pensioen.
  • Bij de overheidsadministratie is dat 78,5% en bij het openbaar vervoer 72,7% (64,7% in Vlaanderen).
  • In de afgelopen 12 maand was 11,9% van de personeelsleden van het openbaar vervoer sporadisch (soms) en 1,2% regelmatig (vaak, altijd) het slachtoffer van pestgedrag (in Vlaanderen respectievelijk 8,1% en 1,5%).

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen