< Terug naar overzicht

Niemand houdt van evaluatiegesprekken, iedereen reageert negatief

Geen enkele medewerker krijgt graag negatieve feedback. Het werkt demotiverend, zelfs bij medewerkers die zich voortdurend willen ontwikkelen en daarom continu feedback zoeken.

Dat blijkt uit onderzoeken aan de Kansas State University, Eastern Kentucky University and Texas A&M University. De onderzoekers gingen na hoe medewerkers reageren op negatieve feedback tijdens evaluatiegesprekken.

De onderzoekers maken een onderscheid tussen drie vormen van doelgerichtheid: leren als doel op zich, streven naar goede prestaties en het vermijden van slechte prestaties.

De hypothese was dat medewerkers voor wie leren en het ontwikkelen van competenties centraal staat, positief zouden reageren op negatieve feedback, want het zou hen stimuleren om zich nog meer te ontwikkelen. Medewerkers die er vooral op uit zijn te tonen hoe goed ze presteren en dus positieve feedback krijgen en medewerkers die deze taken vermijden waarin ze kunnen falen om zo negatieve feedback te vermijden, zouden het negatiefst reageren op kritische feedback tijdens een evaluatiegesprek.

Uit de analyse van de vragenlijsten van 234 stafleden van een Amerikaanse universiteit bleek echter dat iedereen negatief reageert, ook op constructieve, kritische feedback.

De onderzoekers waarschuwen dan ook voor het gebruik van scores en rankings bij prestatie-evaluaties. “Een goedbedoelde opmerking tijdens een evaluatiegesprek wordt al vlug ervaren als negatieve kritiek. En dit is nefast voor de motivatie van zelfs zeer goed presterende medewerkers.”

De studie: 'Performance appraisal satisfaction: The role of feedback and goal orientation'. Culbertson, Satoris S.; Henning, Jaime B.; Payne, Stephanie C. Journal of Personnel Psychology, Vol 12(4), 2013, 189-195. doi: 10.1027/1866-5888/a000096

Bron: The Washington Post

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen