< Terug naar overzicht

Nergens meer vacatures beschikbaar dan in België

Ondanks de hogere werkloosheidscijfers in ons land, zijn er nergens in de eurozone meer openstaande vacatures beschikbaar.

De Belgische vacaturegraad is op zeven jaar tijd verdubbeld tot 3,25 procent. Dat is het hoogste cijfer in de eurozone. Het betekent dat op honderd arbeidsplaatsen er ruim drie niet ingevuld zijn. Het cijfer, afkomstig van de Europese statistische dienst Eurostat, werd aangehaald door werkgeverskoepel VBO ter gelegenheid van zijn themadag 'Young Talent in Action' eerder deze week.

België neemt met afstand de koppositie in op de lijst van eurozone-lidstaten met de hoogste vacaturegraad. Duitsland komt op de tweede plaats met 2,65 procent. In Nederland en Oostenrijk zit het cijfer rond 2,50 procent. De vacaturegraad is bovendien nergens zo snel gestegen als in ons land. Sinds 2010 is er sprake van een ruime verdubbeling, sinds 2014 met een stijging van meer dan 50 procent.

De Belgische koppositie is verrassend, omdat de werkloosheid in ons land relatief gezien veel hoger is dan in de andere landen. Volgens zopas bekendgemaakte Europese cijfers bedroeg de Belgische werkloosheid in augustus 7,3 procent, slechts iets minder dan het Europees gemiddelde van 7,6 procent. Duitsland zit op minder dan de helft.

'Mismatch'

Volgens het VBO wijst het cijfer erop dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt niet goed op elkaar zijn afgestemd. Gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het VBO vindt dat daar een verantwoordelijkheid ligt voor zowel bedrijfsleiders als jongeren op de arbeidsmarkt: “Bedrijven zijn nog al te vaak op zoek naar de witte raaf die ze nooit zullen vinden, terwijl jongeren vaak niet goed begrijpen wat er van hen gevraagd wordt. Op die manier kan je vraag en aanbod nooit goed samenbrengen.”

Timmermans riep ondernemers op om niet altijd naar een speld in een hooiberg te zoeken, maar deed ook een beroep op de bereidheid van jongeren om zich bij te scholen. “Zij moeten aanvaarden dat hun diploma niet zal volstaan voor een carrière van 40 of 45 jaar.”

Bron: De Standaard (standaard.be) en VBO (vbo.be)

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen