< Terug naar overzicht

Negen Europese lidstaten protesteren tegen vrouwenquota in bedrijfstop

Negen Europese lidstaten, waaronder Groot-Brittannië, Nederland en Malta, steunen het voorstel niet dat beursgenoteerde bedrijven verplicht om tegen 2020 40 procent vrouwen te tellen in de raad van bestuur.

Dat hebben ze duidelijk gemaakt in een brief aan de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso en aan Europees commissaris Viviane Reding.

Zweden en Duitsland hebben de brief niet ondertekend, maar zouden eveneens al hebben aangegeven dat ze Europese vrouwen­quota niet zien zitten. Daarmee lijkt er onvoldoende politieke steun te zijn binnen de Europese Raad om het voorstel goed te keuren dat commissielid Viviane Reding vorige week heeft gelanceerd.

In de brief zeggen de critici dat ook zij graag meer vrouwen binnen de raden van bestuur willen zien. Maar ze vinden dat het aan de individuele lidstaten is om hun eigen nationale aanpak uit te werken.

Verschillende Europese landen hanteren immers nu al quota. Zo moeten Italiaanse en Belgische beursgenoteerde bedrijven minstens 33 procent vrouwen in de raad van bestuur hebben, in Italië tegen 2015, in ons land tegen 2017. Volgens de tegenstanders van Redings voorstel wacht de Europese Commissie best af wat de impact is van de reeds genomen initiatieven.

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen