< Terug naar overzicht

Neen, er is hier géén Great Resignation aan de gang...

Al maanden horen we over een ‘Great Resignation’, het fenomeen waarbij werknemers in de Verenigde Staten massaal hun job opzeggen, en hoe die trend ook naar hier zal overwaaien. Niets van, zo blijkt nu: het personeelsverloop bleef in België ook vorig jaar dalen.

Terwijl in 2013 het totale personeelsverloop nog ruim 15 procent was, is dat in 2021 gedaald naar slechts 8,1 procent. Tussen 2020 en 2021 daalde het algemene personeelsverloop in ons land alweer, deze keer met 16 procent. Daarmee zit het verloop zit in België al ruim tien jaar in dalende lijn, zo stelt HR-dienstenleverancier Securex vast.

Vrijwillig verloop en de gouden kooi

Het aantal werknemers die vrijwillig ontslag namen, bleef vorig jaar tegenover 2020 stabiel rond ongeveer 5 procent. Van een ‘Great Resignation’ is in ons land dus zeker (nog) geen sprake.

Vooral oudere werknemers zijn minder geneigd om van job te veranderen: slechts 1,9 procent van de werknemers ouder dan 55 nam vorig jaar vrijwillig ontslag. Bij werknemers jonger dan 25 is dat 11,9 procent; tussen 25 en 29 jaar 11,1 procent en vanaf 30 jaar 6,8 procent.

De mate van vrijwillig ontslag verschilt ook tussen arbeiders en bedienden: in 2021 nam 4,6 procent van de arbeiders zelf ontslag tegenover 5,5procent van de bedienden.

In België nemen veel minder werknemers zelf ontslag dan in andere landen, aldus Frank Vander Sijpe, Director HR Trends & Insights. Hij legt het verband met de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur, in ons land goed voor 89 procent. “Die bieden de werknemer veel voordelen gelinkt aan anciënniteit en maken van ontslag na jaren dienst een dure zaak. De Belg is bovendien doorgaans afkerig van risico’s. Vooral oudere werknemers blijven daarom massaal zitten in hun gouden kooi, en ook jongere werknemers hechten zich nog steeds snel vast aan hun werkgever eens zij een vast contract weten te versieren”, verduidelijkt

Ontslag door de werkgever en tijdelijke werkloosheid

Ook het onvrijwillig verloop zat vorig jaar op een historisch dieptepunt: slechts 3 procent van de werknemers werd vorig jaar door de werkgever ontslagen. Hier lijkt de toepassing van de tijdelijke werkloosheid een cruciale rol te hebben. De overheid kon op deze manier in 2020 en 2021 massaal jobverlies en faillissementen voorkomen.

“De vraag blijft hoe het onvrijwillig verloop nu zal evolueren eens de ondersteunende maatregelen wegvallen. De overheid kan in elk geval nog steeds positieve dynamiek in de arbeidsmarkt brengen door mensen te stimuleren om hun gouden kooi te verlaten. Want er zijn momenteel erg veel vacatures voor weinig kandidaten, en dat zorgt in veel sectoren voor stagnering”, aldus nog Frank Vander Sijpe.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen