< Terug naar overzicht

Nederlandse trendwatchers voorspellen driedaagse werkweek

We hoeven nog maar drie dagen te werken en worden de regisseur van ons leven. Althans, dat voorspellen Nederlandse futurologen.

In een opiniestuk in het Nederlandse dagblad De Volkskrant voorspellen vier futurologen dat na de vijfdaagse en de vierdaagse werkweek de driedaagse werkweek in zwang zal geraken. Computers en robots nemen steeds vaker en meer werk over. Dat zal volgens Reinier Castelein, Erik Hallers, Adjiedj Bakas en Wim de Ridder wel degelijk een impact hebben op het aantal banen, waardoor de gemiddelde werkweek verkort tot drie dagen.

Maar de resterende vier dagen kunnen niet met de term ‘vrije tijd’ aangeduid worden. Volgens de futurologen zullen we hard moeten werken voor onze voorzieningen, zoals het produceren van eigen energie, het kweken van groenten en fruit. Via 3D-printers maken we zelfs onze eigen producten.

Bovendien zullen mensen een verkoopfunctie vervullen via internet in de vorm van webshops en online-marktplaatsen, een trend die trouwens al ingezet is. Dat zal grote gevolgen hebben op de inkomsten van de overheid, meent het kwartet futurologen. Consumenten die elkaar goederen en diensten leveren en elkaar geen btw heffen, zijn immers waardeloos voor de schatkist. De overheidsfinanciën zullen daardoor imploderen en de overheid zal enorm krimpen.

Bron: De Volkskrant/PW De Gids

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen