< Terug naar overzicht

Nederlandse moeders voelen druk om deeltijds te werken

Zowel voltijds werkende moeders met jonge kinderen als moeders die thuisblijven worden geconfronteerd met onbegrip en verwijten vanuit hun sociale omgeving. Deeltijds werken lijkt de nieuwe sociale norm voor moeders met jonge kinderen.

Dat blijkt uit onderzoek van Justine Ruitenberg, onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam bij 935 moeders met een thuiswonend kind van 12 jaar of jonger over hoe ze tot hun keuzes komen op de arbeidsmarkt. Daarnaast nam ze bij 39 moeders een interview af.

Nederlandse moeders hebben niet zo’n vrije keuze als vaak gedacht. De sociale achtergrond, ouders, partner en werkgevers beïnvloeden de arbeidskeuzes van moeders. De huidige opvatting is dat moeders zowel voor hun kind moeten zorgen, als moeten werken aan hun carrière.

Niettemin geven moeders aan dat ze tevreden zijn met het aantal uren dat ze werken. Een derde beweert te werken omdat ze graag economisch zelfstandig wil zijn. Als de onderzoeker doorvroeg, bleek dat deze vrouwen vaak gestimuleerd zijn door een krachtige moeder of juist door een moeder die klaagde over het huisvrouwenbestaan.

Nederlanders werken van alle EU-burgers het vaakst parttime en hebben daar ook de minste moeite mee. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat uit 2013. Volgens die cijfers werkt bijna de helft van de werkenden in Nederland deeltijds. Gemiddeld ligt het aantal parttimers in de EU op 19,9 procent.

Bon: P&O Actueel

 

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen