< Terug naar overzicht

Nederlandse ambtenaren zijn voortaan ‘gewone’ werknemers

In Nederland genieten de ambtenaren niet langer een speciale rechtspositie. Vanaf nu gelden voor hen dezelfde rechten en plichten als voor werknemers in de privésector.

Het Nederlandse parlement heeft vorige week een wet goedgekeurd die de rechtspositie van ambtenaren normaliseert. 800.000 ambtenaren vallen daardoor niet meer onder het ambtenarenrecht (bestuursrecht), maar onder het 'gewone' arbeidsrecht.

Eerst en vooral betekent dit dat ambtenaren voortaan niet meer worden aangesteld, maar een gewoon arbeidscontract krijgen. Daarnaast zullen er in plaats van rechtspositieregelingen nu cao’s worden opgesteld. Ook vallen ambtenaren nu onder het ‘gewone’ ontslagrecht. Vroeger konden zij bij ontslag nog ingaan tegen de beslissing van hun werkgever en allerlei procedures instellen, maar deze mogelijkheid is nu verleden tijd.

Uitzonderingen

Enkele groepen ambtenaren – onder wie medewerkers van de politie, defensie en de rechterlijke macht – krijgen een uitzondering. Voor hen blijft hun rechtspositie onaangetast, omdat deze beroepsgroepen in een marktconforme positie te gevoelig zouden worden voor politieke druk.

Investeren om te besparen

De nieuwe wet moet vooral het ontslag van ambtenaren een stuk goedkoper maken. De kosten van het omzetten van alle wetten en regels worden geschat op zo’n 200 miljoen euro.

Bron: PW De Gids (pwdegids.nl) en de Volkskrant (volkskrant.nl)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen