< Terug naar overzicht

Nederlands ziekteverzuim historisch laag

Het ziekteverzuim van werknemers in Nederland is in 2013 gedaald tot 3,9% Dat is het laagste verzuimpercentage sinds 1996, toen het Nederlandse bureau voor statistiek CBS het verzuim begon te meten. Bij kleine bedrijven is het verzuim met 1,6% nog lager.

In Nederland daalde het ziekteverzuim in 2013 tot 3,9%. Dat is het laagste verzuimpercentage sinds 1996, toen het Nederlandse bureau voor statistiek CBS het verzuim begon te meten. Dat is fors lager dan in België. Uit een recente studie van HR-dienstenverlener Securex steeg het totale ziektepercentage in België van 5,95% in 2012 naar 6,26% in 2013.

Tussen 2004 en 2011 was het ziekteverzuimpercentage lange tijd stabiel, maar de laatste twee jaar is het nog gedaald. In 2013 zijn nog maar 39 van de duizend werknemers ziek. Volgens CBS kan het lage ziekteverzuim verband houden met de ongunstige economische situatie. Grote bedrijven zagen het verzuim in de periode 2001-2013 met 2,4 procentpunt het meest dalen, bij de overige bedrijven daalde het verzuim met 1,3 procentpunt.

Het ziekteverzuimpercentage was de afgelopen achttien jaar niet eerder zo laag. Vanaf 2002 daalde het ziekteverzuim al na de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter. Door deze wet werden werkgevers volledig verantwoordelijk voor de ziekteverzuimbegeleiding en re-integratie van zieke werknemers.

Naarmate bedrijven minder werknemers hebben, is het ziekteverzuim lager. Bij bedrijven met minder dan tien werknemers bedroeg het verzuim amper 1,6% in 2013. Bij bedrijven met tien tot honderd werknemers was het verzuim met 3,4% meer dan tweemaal zo hoog. Bij de grote bedrijven was het met 4,7% zelfs drie keer zo hoog.

Bron: Personeelsnet

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen