< Terug naar overzicht

Nederland: vakbond zoekt confrontatie met werkgevers

De grootste Nederlandse vakbondskoepel FNV (Federatie Nederlandse Vakbeweging) zal naar eigen zeggen in 2005 meer de confrontatie zoeken met de werkgevers. De tactiek is ingegeven door de successen die de vakbeweging in 2004 boekte. “De confrontatie die het kabinet Balkenende vorig jaar zocht, is glansrijk gewonnen,” zegt de FNV-voorzitter. Hij heeft blijkbaar de smaak te pakken en draagt het poldermodel ten grave. Zoekt de Nederlandse vakbeweging nieuwe krachten in ‘le pot belge’?

FNV-voorzitter De Waal noemt het poldermodel passé en wil met de FNV naar een onderhandelingsmodel. Bij de nieuwe, meer confronterende tactiek past ook een ander imago. De FNV gaat totnogtoe door voor een vereniging van ‘grijze’ leden en moet zich voortaan meer naar jongeren richten. De vakbeweging zal in 2005 in de gaten houden hoe ze de financiële ruimte beter kan verdelen over de verschillende generaties, met speciale aandacht voor de jeugd.


De FNV wil ook selectiever omspringen met adviezen van de Sociaal-Economische Raad. De positie van de ‘onafhankelijke kroonleden’ moet er volgens De Waal aan geloven. De politieke voorkeur is volgens hem op dit moment te belangrijk bij de samenstelling van het kroonledenbestand. De FNV wil kroonleden met wetenschappelijke kennis van bepaalde maatschappelijke ontwikkelingen. Zegt De Waal: “Kroonleden moeten vooral creatieve mensen zijn.”


De FNV wist in 2004 een dreigend verlies van 10.000 leden om te buigen naar een bescheiden winst van 250. Het totaal aantal leden van Nederlands grootste vakcentrale komt daarmee op ruim 1,2 miljoen. Winst en verlies variëren over de 16 afzonderlijke FNV-vakbonden.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen