< Terug naar overzicht

Nederland krijgt strengste beloningsbeleid in Europa

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem wil de bonussen in de financiële sector wettelijk beperken tot 20 procent van het vaste salaris. Dit is een forse stap verder dan de Europese regels, die beperken bonussen tot 100 procent van het vast salaris.

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem kondigde dat aan in een brief aan de Tweede Kamer en het was eerder afgesproken in het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA vorig najaar. Tegen 1 januari 2015 wil Dijsselbloem de bonussen in de financiële sector beperken tot 20 procent van het vast salaris. Dit is een forse stap verder dan de Europese regels, die beperken een bonus tot 100 procent van het vast salaris.

De beperking zou gelden voor alle financiële instellingen werkzaam in Nederland. Ook mensen die in het buitenland werken voor een Nederlandse financiële instelling, vallen onder de regeling. Uitzonderingen zijn mogelijk, maar moeten worden voorgelegd aan de Nederlandse centrale bank.

Ontslagvergoeding


Behalve het bonusplafond van 20 procent, wil het kabinet ook strenge voorwaarden stellen aan vertrekvergoedingen. Bij vrijwillig vertrek is die uitgesloten. Als iemand verwijtbaar tekortgeschoten is, heeft hij ook geen recht op een ontslagvergoeding.

Vertrekvergoedingen voor bestuurders bedragen maximaal één jaarsalaris en Dijsselbloem wil een verbod op gegarandeerde bonussen, waar geen of een beperkte prestatie tegenover staat.

De regels om bonussen terug te eisen, wil de minister ook aanscherpen. De aangescherpte regeling gaat gelden voor alle medewerkers en er komt een verplichting voor de financiële instelling om de bonus terug te eisen als er sprake is van het schenden van beroepsnormen of wanneer de medewerker verantwoordelijk is voor grote verliezen.

De Nederlandse Vereniging van Banken vinden een nieuwe wet onnodig. “De sector heeft de variabele beloningen de afgelopen jaren namelijk al flink verlaagd.”

Bron: nrc.nl/De Volkskrant/De Standaard/De Tijd/De Morgen

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen