< Terug naar overzicht

Nederland koploper in gebruik assessments

Nederland is wereldwijd het land met het hoogste gebruik van psychometrische assessments. Portugal en Roemenië maken het minst gebruik van deze selectieproeven.

Dat blijkt uit onderzoek van Cute-e, een internationale aanbieder van assessment tests, bij meer dan 2.400 organisaties in 15 landen.

86 procent van de Nederlandse organisaties gebruikt assessments, dat is net iets meer dan Noorwegen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Portugal en Roemenië scoren met 44 en 33 procent het laagst.

Als belangrijkste voordelen van assessments verwijst 72 procent naar de betrouwbaarheid ervan en betere beslissingen. De belangrijkste reden waarom, veelal kleinere, bedrijven geen gebruik maken van assessment is de kostprijs. Ook wordt opgemerkt dat ‘alleen het interview als selectiemiddel ook al voldoet’.

Het onderzoek toont ook een verschuiving naar online assessments. In de volwassen markten zijn er nauwelijks bedrijven die nog alleen offline versies van assessments gebruiken. De meeste van hen zijn overgeschakeld op online oplossingen. Noorwegen kent, met 88 procent, het hoogste gebruik van online assessments, Nederland volgt als tweede met 67 procent. Grotere bedrijven neigen meer naar online dan kleinere bedrijven.

Naast de beoordeling van kennis en ervaring, worden steeds vaker competenties gemeten tijdens de selectieprocedure. Competenties zijn daarmee de belangrijkste factor waarop selectie plaatsvindt.

Bron: HR praktijk

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen