< Terug naar overzicht

Nachtwerk weegt zwaar op gezondheid (nieuwe harde bewijzen)

Het is al meermaals aangetoond dat veelvuldig nachtwerk slecht is voor de gezondheid. Het zou het risico op kanker verhogen. Onderzoek toont nu ook aan dat nachtwerk de cardiovasculaire gezondheid in gevaar brengt. Vrouwen die regelmatig ’s nachts werken, en met name verpleegsters, lopen een licht maar significant hoger risico om een coronaire aandoening te ontwikkelen.

Dat blijkt uit een studie die werd uitgevoerd bij 189.159 initieel gezonde verpleegsters uit de Amerikaanse cohort van de Nurse’s Health Study. De auteurs baseerden hun onderzoek op de gegevens van verpleegsters die sinds 1988 gedurende meer dan 24 jaar op prospectieve wijze gevolgd werden.

Ze gingen bij inclusie en vervolgens om de 2 tot 4 jaar na in welke mate de vrouwen waren blootgesteld aan nachtwerk. Dat werd gedefinieerd als minstens drie nachten per maand werken, bovenop dag- en avonddiensten. Parallel daarmee gingen ze de incidentie na van al dan niet fatale myocardinfarcten, aanvallen van bevestigde angor, coronairchirurgie, plaatsing van stents en angioplastiek, en overlijden door coronaire oorzaken.

Uit de resultaten blijkt dat verpleegsters die tussen 5 en 9 jaar nachtdienst gedaan hebben, 12 procent meer risico lopen op een coronair accident, en dat het risico tussen 15 en 18 procent hoger is bij vrouwen die meer dan 10 jaar in nachtdienst gewerkt hebben. De correlatie bleek verrassend genoeg sterker in de eerste helft van de bestudeerde periode dan in de tweede.

Het onderzoek werd gepubliceerd in The Journal of the American Medical Association 
(referentie: JAMA, april 2016, DOI: 10.1001/jama.2016.4454)

Bron: HealthCare Magazine (healthcaremagazine.be)


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen