< Terug naar overzicht

Nachtwerk verhoogt kans op borstkanker dan toch niet

Nieuw onderzoek van The Institute of Cancer Research toont aan dat er geen verband is tussen nachtwerk en een verhoogde kans op borstkanker.

De link tussen nachtwerk en een verhoogde kans op borstkanker is voor het eerst in de jaren 1970 aangehaald. Ook in 2007 concludeerden wetenschappers van The International Agency for Research on Cancer, een afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie, na een metastudie dat mensen die gedurende langere tijd nachtarbeid verrichten een verhoogd risico op kanker hebben. Vooral de verstoring van het slaap-waakritme zou de boosdoener zijn.

The Institute of Cancer Research onderzocht de hypothese of blootstelling aan licht ’s nachts tot een verhoogd risico op borstkanker leidt. De redening is dat nachtarbeid leidt tot een verminderde aanmaak van het slaaphormoon melatonine en tot hogere niveau’s van oestrogeen. Melatonine regelt niet alleen het slaap- en waakritme, het onderdrukt ook de aanmaak van tumoren.

In het onderzoek is rekening gehouden met veel variabelen zoals het soort job, de leeftijd waarop vrouwen starten en stoppen met nachtwerk, het aantal nachten per week dat ze werkten, het gemiddeld aantal uren dat ze ’s nachts werkten en of ze met nachtwerk zijn begonnen voor hun eerste zwangerschap. Daarnaast werd ook rekening gehouden met factoren waarvan geweten is dat ze een invloed kunnen hebben op het ontwikkelen van borstkanker zoals BMI, fysieke fitheid, alcoholgebruik, familiegeschiedenis, aantal kinderen enz.

Van de bijna 103.000 deelneemsters aan het onderzoek (mediaan leeftijd 45 jaar) had bijna een op vijf de voorbije tien jaar nachtwerk verricht. Slechts 2059 of 2 procent kregen borstkanker. Dat is niet meer dan de incidentie bij vrouwen die geen nachtwerk verrichten.

Bron: Personnel Today

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen