< Terug naar overzicht

Na stijging Vlaamse werkloosheid in maart, nu ook minder vacatures

Uit cijfers van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits blijkt dat er in maart 2020 17.361 vacatures rechtstreeks werden gemeld bij de VDAB. Dat is bijna een derde minder dan in maart 2019.

In maart 2020 werden 17.361 vacatures rechtstreeks aan VDAB gemeld in het normaal economisch circuit zonder uitzendopdrachten en zonder vacatures van wervings- en selectiekantoren. Dat is 31,3 procent minder dan in maart 2019. De voorbije twaalf maanden werden 285.869 vacatures gemeld aan VDAB. Dat is 1,5 procent minder dan in de periode van twaalf maanden daarvoor.

Zo goed als alle sectoren hebben nu minder vacatures. Sommige dalen opvallend sterker, zoals de zakelijke dienstverlening (-44,4 procent) en groot- en kleinhandel (-44,7 procent). Horeca en toerisme kregen, begrijpelijk na de sluiting van de horeca, nog een grotere klap (-61,6 procent).

Een grote stijging van de vacatures in de gezondheidssector blijft voorlopig uit. Dat is opvallend, maar valt deels te verklaren door het feit dat veel andere zorgtaken nu worden afgebouwd, gezien alle focus in de zorg naar de coronacrisis gaat. Over 12 maanden is er bij de gezondheidszorg een stijging van 16 procent te zien. Dit gaat dus al in stijgende lijn waardoor het te verwachten is dat de cijfers in de loop van deze maand nog zullen stijgen.
Eén sector blijft opvallend goed scoren: de primaire sector. De landbouw en de groente- en fruitteelt kunnen natuurlijk niet stilgelegd worden en hebben nu heel wat seizoenarbeiders nodig om te helpen bij de oogst.
Op vraag van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits werd op 19 maart een oproep gelanceerd naar werkgevers in essentiële sectoren om hun vacatures te melden bij VDAB met de code #COVID19. Op die manier kan heel gericht gematcht worden waar de noden het hoogst zijn. Op 17 april 2020 stonden er 2223 #COVID19 vacatures online. Er is een grote en blijvende interesse in de vacatures. Op 16 april hadden 27.198 kandidaten aangeduid geïnteresseerd te zijn.

Ook voor de zorgsector bemiddelt de VDAB via de #COVID19-werking. Daarnaast is er ook gezorgd voor een automatische uitwisseling van vacatures in de zorg via het online platform Help de Helpers. Via dit platform kunnen vrijwilligers die deel uitmaken van de zogenaamde ‘medische reserve’ sneller ingezet worden in ziekenhuizen en zorginstellingen die nood hebben aan extra personeel. Ook stages in de zorg blijven mogelijk.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen