< Terug naar overzicht

Na het cynisme: helft bedienden en kaders is mentaal ontrouw

De helft van de bedienden en kaders staat open voor aanbiedingen van andere werkgevers. Bijna 20% is zelfs actief op zoek naar een andere baas. Tweederde kan dus als latent of actief werkzoekend worden beschouwd. Dat blijkt uit de ‘Stemmingtest’, een jaarlijkse enquête van Job@ in samenwerking met Podium.

Aan de Stemmingtest nam een representatief staal van 2781 werknemers (bedienden en kaderleden in Vlaanderen) deel. De enquête is eigenlijk een grootschalige afname van McMe, een instrument om werknemerstevredenheid te meten en te analyseren.


De resultaten leren dat de algemene tevredenheid licht toenam in vergelijking met vorig jaar. Het aantal actief werkzoekenden daalde. Dit neemt niet weg dat de helft van de bedienden en kaders aanbiedingen van andere werkgevers in overweging wil nemen. Deze ‘latent geïnteresseerden’ worden vooral gemotiveerd tot vreemdgaan (of alvast vreemdkijken) doordat ze menen dat in het eigen bedrijf te weinig groeikansen aanwezig zijn of door minder goede relaties met collega’s en chefs. De actief werkzoekenden zijn ontevreden over ongeveer alle aspecten van hun huidige baan. Zijn zij de cynici van Cortoos (zie hoger)?


Enkele andere bevindingen van de rondvraag op een rijtje.Stress is in veel organisaties een probleem, maar werknemers weten dat het fenomeen ook elders voorkomt.
Het tere punt is de communicatie van boven naar onder en omgekeerd. De communicatiekanalen bestaan meestal wel, maar de inhoudelijke kwaliteit en de relevantie van de informatie laat dikwijls te wensen over.
Voor het overige zijn ‘de mensen’ doorgaans tevreden over werktijd, vakantieregeling, veiligheid en gezondheid en beloning.
Kritiek is er op het beleid inzake bedrijfswagens en andere ‘voordelen’, op de organisatiestructuur en het overleg.

Conclusie: meer tevredenheid en grotere bedrijfstrouw zijn te bereiken via overleg en communicatie, die de werkrelaties verbeteren.

Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen