< Terug naar overzicht

Mypension vertelt ook wanneer u met vervroegd pensioen kan

Wilt u weten wanneer u met vervroegd pensioen kan gaan en op hoeveel pensioen u dan recht heeft? Vanaf volgend jaar kan u dat uitzoeken op mypension.be.

De website biedt nu al een overzicht van uw wettelijke en aanvullende pensioen. In zijn beleidsverklaring belooft minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine dat daar volgend jaar nog extra informatie op terug te vinden zal zijn. Vanaf februari 2016 kan u op mypension.be ook nagaan vanaf wanneer u met vervroegd pensioen kan gaan. Eind volgend jaar kan u er dan ook terugvinden op welk pensioenbedrag u dan recht heeft. En vanaf eind 2017 moet het mogelijk worden om simulaties te maken van uw pensioenbedrag in functie van uw loopbaan.

Ter herinnering: de regering heeft beslist om de wettelijke pensioenleeftijd vanaf 2025 met een jaar op te trekken tot 66 en vanaf 2030 naar 67 jaar. De leeftijd voor vervroegd pensioen gaat dan weer stapsgewijs omhoog naar 63 jaar. En uw aanvullend pensioen zult u in de toekomst maar kunnen opnemen op het moment dat u daadwerkelijk met (vervroegd) pensioen gaat.

Zware beroepen

Voor zware beroepen zal vervroegd pensioen vanaf 60 jaar mogelijk blijven. Kiest iemand met een zwaar beroep die in aanmerking komt voor vervroegd pensioen, er toch voor om langer te blijven werken, dan moet dat een hoger wettelijk pensioen opleveren. De minister herhaalt dat voornemen in zijn beleidsnota. Het is aan het Nationaal Pensioencomité om objectieve criteria uit te werken om het concept ‘zwaar beroep’ te definiëren.

Pensioen met punten

Tegen het eind van de legislatuur (in 2018) wil de minister een wettelijke basis uitwerken voor het pensioen met punten, zodat dat systeem ten laatste in 2030 in werking zal treden. Het pensioen met punten berekent het bedrag van het wettelijk pensioen niet op basis van de betaalde sociale bijdragen, maar op basis van punten, die op hun beurt gelinkt zijn aan de lengte van de loopbaan van de betrokkene en van zijn loon in verhouding tot het gemiddelde loon. Eenvoudig gezegd: wie meer dan gemiddeld verdient, krijgt een hoger dan gemiddeld pensioen. Hetzelfde mechanisme geldt voor wie een langer dan gemiddelde loopbaan achter de rug heeft.

'Pensioentoren'

Op 1 juli 2016 zullen de Rijksdienst voor Pensioenen (RVP) en de Pensioendienst voor de Overheidssector (PDOS) fuseren. Eind 2015 al verhuizen de PDOS-diensten naar de Zuidertoren in Brussel, waar de RVP nu al gevestigd is. Vanaf dan zullen in deze ‘pensioentoren’ de pensioendiensten van de drie systemen (werknemers, zelfstandigen en ambtenaren) samenzitten.

Bron: De Tijd (tijd.be)


Lees meer over

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen