< Terug naar overzicht

Mutualiteiten voorstander afschaffing doktersbriefje

De Christelijke Mutualiteit (CM) pleit voor de afschaffing van het doktersattest als werknemers slechts één dag ziek zijn. De socialistische mutualiteiten en onafhankelijke ziekenfondsen sluiten zich daarbij aan. De werkgeversorganisaties reageren verdeeld.

De meeste werknemers hebben vandaag een doktersattest nodig om te bewijzen dat ze arbeidsongeschikt zijn, ook al is het maar voor één dag. Iemand die opstaat met maag- of hoofdpijn, moet dus de dokter bellen, een afspraak maken en op visite gaan voor een doktersbriefje.

Dat is een vervelende en dure routine. CM pleit daarom al langer voor de afschaffing van het doktersbriefje voor één dag. "Het zou niet alleen de werkdruk van huisartsen verlagen, maar ook een flinke besparing opleveren voor de ziekteverzekering. Een doktersbriefje betekent immers een doktersbezoek, waarvoor de ziekteverzekering al gauw 20 euro neertelt”, legt CM-voorzitter Marc Justaert uit.

Werkgeversorganisaties VBO en Voka kunnen zich vinden in het voorstel. Het VBO benadrukt wel dat de maatregel ondernemingen wel andere controlemogelijkheden moet garanderen.

De zelfstandigenorganisaties Unizo en NSZ zijn gekant tegen het voorstel en vrezen dat het absenteïsme voor kleine ondernemingen zo alleen maar problematischer zal worden.

Bron: CM, VBO, Unizo, NSZ

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen