< Terug naar overzicht

Motiveer de achterblijvers

Het moreel, de wil om door te zetten en de motivatie van de medewerkers die een herstructurering overleven, zal bepalen of er nog groei gerealiseerd wordt wanneer de economie zich herstelt. De Britse beroepsvereniging van HR-professionals CIPD raadt dan ook aan in te zetten op vertrouwen en communicatie.

Terwijl de helft van de Britse bedrijven overweegt om de komende zes maanden personeel te ontslaan (peiling British Chambers of Commerce bij 450 bedrijven), zet het Chartered Insititute of Personnel and Development (CIPD) het vernietigende effect op het moreel van medewerkers in de verf. Onderzoek van CIPD toont duidelijk aan dat een gebrek aan betekenisvolle samenwerking en effectieve communicatie tijdens grote veranderingen aan de basis liggen van het gebrek aan motivatie en vertrouwen in de toekomst bij werknemers.

Herstructurering demotiveert


Een onderzoek van de beroepsvereniging onder 3000 werknemers leert dat 70 procent van de medewerkers toegeeft dat de herstructureringen en het noodzakelijkerwijs afscheid nemen van collega’s hun moreel zwaar beschadigd heeft.
Ruim een kwart van de werknemers zegt dat ze als gevolg van de ontslagen veel minder gemotiveerd zijn. Meer dan één op de vijf werknemers is zo teleurgesteld over de manier waarop de herstructurering werd doorgevoerd, dat ze op zoek gaan naar een andere job, eens de economie herleeft.

Communicatie motiveert


Maar liefst 81 procent van de werknemers meent dat managers het vertrouwen in hun leiderschap moeten herstellen of verbeteren. Slechts een kwart van de medewerkers blijkt - naar hun mening - tijdig geraadpleegd te zijn bij de aanpak van de crisis en het nemen van belangrijke beslissingen om te besparen.
Iets meer dan de helft van de werknemers geeft aan dat frequente en eerlijke communicatie nu doorslaggevend is om het vertrouwen te herstellen.
Ook het niet belonen van falende managers is belangrijk om het vertrouwen te herstellen, aldus 29 procent van de medewerkers.

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen