< Terug naar overzicht

Moeten oudere werklozen al dan niet ‘actief’ op zoek naar werk? (2)

Dit is zelden of nooit gezien: de regering wordt gewoon verplicht door de coalitie van vakbonden én werkgevers om een maatregel te milderen. Het gaat uiteraard om het activeringsbeleid van SWT’ers (lees: bruggepensioneerden) en in minder mate van ‘gewone’ oudere werklozen (die niet echt veel respijt krijgen van vakbonden en werkgevers, iets wat in de media onderbelicht blijft).

Het lijkt nu duidelijk: raak niet (te veel) aan de bruggepensioneerden. In de ‘new speak’ van de vorige en de huidige regering heten die nu SWT’ers. Zowel ABVV als ACV (nochtans gelieerd aan regeringspartij CD&V) waarschuwen de federale regering-Michel dat ze al meteen tot acties overgaan als de regering het compromis niet goedkeurt dat de werkgevers en vakbonden bereikt hebben in de Groep van Tien.

Daarbij ontsnappen vooral de bruggepensioneerden aan het activeringsbeleid. Zij zouden grotendeels gespaard blijven van verplichte sollicitaties en opleidingen, al kunnen sommigen wel nog altijd gevraagd worden om een job te gaan uitoefenen.

Opvallend, en daar is er weinig of geen berichtgeving over, laten zowel werkgevers als vakbonden de oudere werklozen in de kou staan. Het gaat dan vooral om 55-plussers die geen brugpensioen (SWT) genieten en koudweg in de werkloosheid terechtkomen. Iedereen beseft hoe moeilijk het voor hen is om opnieuw aan de bak te geraken, maar zowel werkgevers als vakbonden laten hen in de steek. Of toch niet? Dan nodigen we werkgevers én vakbonden uit om hierop te reageren…

Bron: De Standaard (standaard.be) en eigen berichtgeving


Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen