< Terug naar overzicht

Moeilijke combinatie werk en gezin doet vooral vrouwen naar medicatie grijpen

Terwijl vrouwen vaak kiezen voor een medische oplossing voor een gebrek aan werk-gezinsbalans, aarzelen mannen om bij een arts langs te gaan wanneer ze onder druk komen te staan. Of hoe een maatschappelijk probleem gemedicaliseerd wordt.

Dat blijkt uit een onderzoek van dr. Wendy Christiaens en professor Piet Bracke van de vakgroep Sociologie aan de Universiteit Gent. De auteurs hebben daarvoor gegevens over 3142 mannen en 3755 vrouwen uit tweeverdienersgezinnen met kinderen uit 23 Europese landen geanalyseerd. Een moeilijke combinatie van werk en gezin leidt er bij Europese vrouwen toe dat ze vaker een arts consulteren en meer medicatie nemen.

Tweeverdieners die een werk-gezinsconflict ervaren, raadplegen net vaker een arts. Ze zoeken zo een manier om ondanks de gezondheidsklachten toch hun rol op het werk en binnen het gezin te kunnen blijven vervullen. Dat kan onder andere door het nemen van medicatie, bijvoorbeeld slaapmiddelen.

Het vragen van ziekteverlof is dan weer een manier om even de pauzeknop in te drukken en op legitieme wijze even de druk van de ketel te laten. “Men zoekt dus een medische oplossing voor wat eigenlijk een maatschappelijk probleem is”, zeggen de onderzoekers.

Stress op het werk weegt bovendien meer op het gezin dan omgekeerd. Wanneer een onderscheid wordt gemaakt tussen stress veroorzaakt door gezinsproblemen die het functioneren op het werk bemoeilijken enerzijds, en stress door werkdruk die het functioneren binnen het gezin ondermijnen anderzijds, blijkt dat de meeste gezondheidsklachten en de grootste medische consumptie gerapporteerd worden als het werk weegt op het gezin. Omgekeerd blijken gezinsproblemen die het werk bemoeilijken minder problematisch te zijn.

Vooral vrouwen met combinatiestress zetten gemakkelijker de stap naar een arts. Combinatiestress zorgt er bij hen ook voor dat ze de voorgeschreven medicatie vaker gebruiken. Bij het zoeken naar oplossingen voor een werk-gezinsconflict kiezen vrouwen dus vaker dan mannen voor een medische oplossing.

Het geslachtsverschil in het gebruik van medische zorg is een gekend fenomeen, dat zich blijkbaar ook doorzet in het geval van werk-gezinsconflict. Voor vele mannen lijkt hulp zoeken nog steeds in strijd met hun mannelijk zelfbeeld, waardoor ze minder gemakkelijk dan vrouwen medische hulp zoeken.

Dit geslachtsverschil is waarschijnlijk niet toe te schrijven aan de verschillende jobinhoud van vrouwen en mannen. “De studie liet immers zien dat het gemak waarmee vrouwen professionele hulp zoeken nog meer uitgesproken is voor degenen die meer autonomie ervaren in hun job. Terwijl bij mannen deze jobautonomie niet de ruimte schept om gemakkelijk bij de arts langs te lopen. Vraag is of het aangewezen is dat koppels een medische oplossing zoeken voor wat een gebrekkige afstemming is tussen werk en gezin”, aldus de onderzoekers.

Het onderzoek verscheen recentelijk in het wetenschappelijk tijdschrift Sociology of Health & Illness.

 

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen