< Terug naar overzicht

Moeilijk jaar achter de rug voor Federgon-sectoren

Voor de tweede opeenvolgende keer hebben de cyclische Federgon-sectoren een moeilijk jaar achter de rug. Hoewel de activiteit relatief verbeterde in de loop van 2013, kwam de teller voor het volledige jaar toch nog in het rood. Niettemin zijn private arbeidsbemiddelaars een belangrijke speler voor de goede werking van de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit het jaarverslag van sectorfederatie Federgon. De cyclische Federgon-sectoren hebben voor de tweede opeenvolgende keer een moeilijk jaar gekend. Hoewel de activiteit relatief verbeterde in de loop van 2013, kwam de teller voor het volledige jaar toch nog in het rood.

“Met een economische groei van amper 0,2% en een daling van de werkgelegenheid met -0,38% waren de marktomstandigheden weinig dynamisch. Hoewel de uitzendsector in de loop van 2013 meer dan 534.000 mensen tewerkstelde, was er globaal toch een daling van het volume met -2,37%. Hiermee blijft de uitzendsector ruim 13% onder het niveau van het topjaar 2007. Belangrijk is wel de continue toename van het aandeel 50-plussers”, aldus Paul Verschueren, Directeur Research & Economic Affairs bij Federgon.

Ook het segment van interim managers leed onder de laagconjunctuur en viel terug met ruim 8%. De sectoren rekrutering, search & selectie (-12,3 %) en opleiding (-3,6 %) scoorden eveneens negatief. De tewerkstelling van projectprofessionals (+0,5 %) hield wel stand, mede als gevolg van de schaarste aan technische profielen.

De outplacementactiviteit daarentegen nam toe met ruim 18% opgestarte begeleidingen en ook de dienstencheque-activiteit kende nog een groei met 6%. De daling van het aantal aangekochte dienstencheques (-0,2% op jaarbasis) is wel een eerste duidelijk signaal van een saturerende markt.

Economische en sociale rol
Jaarlijks worden zo’n 700.000 personen door private intermediairs begeleid, opgeleid en/of bemiddeld.

Maar naast zijn economische rol vervult de sector van de HR-dienstverleners ook een belangrijke sociale rol. Zo biedt het systeem van de dienstencheques werk aan hoofdzakelijk laaggeschoolde vrouwen en is 18,9 % van de dienstenchequewerknemers ouder dan 50 jaar. Wat de uitzendsector betreft tonen de laatste cijfers dat 14 % van de uitzendkrachten een niet-Belgische nationaliteit heeft, en 25 % is laaggeschoold.

Bron: Federgon

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen