< Terug naar overzicht

Moederschap verslechtert werksituatie

Vrouwen die kinderen krijgen, hebben minder uitdagend werk dan voor hun moederschap. Dat verklaart waarom sommige vrouwen na verloop van tijd kiezen voor een deeltijdse job. Maar het gaat hoegenaamd niet om een luxekeuze.

Dat blijkt uit onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Onderzoekster Ilse Laurijssen volgde zes jaar lang 809 werkende vrouwen die in Vlaanderen wonen. Op 23-, 26-, en 29-jarige leeftijd werden ze bevraagd over wat voor werk de ze doen, hoeveel ze verdienen, hoeveel ze zelf mogen beslissen en of ze intussen een kind hebben gekregen.

De studie maakt een onderscheid tussen eerder belastend (veel routinetaken, weinig autonomie en veel stress) en eerder uitdagend werk (meer verantwoordelijkheid, creativiteit en autonomie om job uit te oefenen).

Uit de studie blijkt dat vooral vrouwen met een eerder belastende baan voor deeltijds werk kiezen, eens ze een kind krijgen. Maar ook voor vrouwen met een eerder uitdagende baan geldt dat hun werk minder uitdagend wordt, eens ze kinderen hebben.

Carrièrewissel


“Vrouwen krijgen met de geboorte van hun kind meer stress tijdens de werkuren, juist door een andere invulling van hun functie. Die verslechterde werksituatie maakt het voor hen nog moeilijker om hun werk en gezin te combineren. Wie al vóór het kind een heel belastende job heeft, gaat dan op de rem staan. Die vrouwen, zo’n 25 procent van de werkende vrouwen, stappen dan over naar deeltijds werk”, zegt Laurijssen.

Waarom vrouwen een minder uitdagende job krijgen, is niet helemaal duidelijk. Vrouwen kunnen zelf een andere baan zoeken, met het idee om over te stappen naar deeltijds werk. “Maar het kan ook veel subtieler zijn. Bijvoorbeeld dat de werkgever ervan uitgaat dat vrouwen met een klein kind andere zaken aan het hoofd hebben. De baas wil haar niet lastigvallen met extra taken als ze een klein kind heeft. Maar zo wordt het werk wel minder uitdagend”, zegt de onderzoekster.

“Niet alle werkende moeders ondergaan eenzelfde evolutie, maar gemiddeld genomen verslechtert moederschap de werksituatie. En wie het al niet gemakkelijk heeft en een kind krijgt, komt pas door deeltijds werk op hetzelfde niveau van belasting als vrouwen die sowieso een eerder uitdagende baan hebben.”

Bron: De Standaard

Geef als eerste een reactie

Om reacties te kunnen geven moet u inloggen
< Terug naar overzicht

U zoekt, u vindt !

HR Square | Magazine, E-zine, Netwerk, Website, Seminaries, ...

Word nu lid !
Geniet van de voordelen